Szybka potrawa z kurczaka w pikantnym sosie curry.
Składniki na 2 porcje:
- 1 pojedyncza pierś kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w paski
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- 200 ml mleka kokosowego
- 5 łyżek śmietanki kremówki
- cukier trzcinowy do smaku
- zielone liście (użyłam natkę pietruszki)
- łyżka oliwy
- łyżka ziaren białego sezamu
Przygotowanie:
1. Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam na papierowym ręczniku i oczyściłam z błonek i kości. Doprawiłam delikatnie solą oraz pieprzem.
2. W woku (albo na patelni) rozgrzałam łyżkę oliwy i wrzuciłam pokrojonego na kawałki kurczaka.i paprykę. Na większym ogniu obsmażałam mięso z warzywami przez kilka minut Pod koniec smażenia dodałam pastę curry.
3. Wlałam mleko kokosowe i gotowałam, aż sos zredukował się o połowę i zgęstniał. Dodałam śmietankę kremówkę, wymieszałam i doprawiłam cukrem trzcinowym.
4. Przełożyłam do miseczek, posypałam lekko zrumienionym na suchej patelni sezamem i udekorowałam natką pietruszki.
Inspiracja: Kwestia Smaku
Brak komentarzy
Prześlij komentarz