To pesto jak każde inne można użyć jako sos do makaronu albo pastę do tacosów, chleba czy naleśników. Jest wyraziste w smaku i lekko pikantne.
Składniki:
- 2 pęczki liści rzodkiewki
- 1/2 szklanki prażonych pestek słonecznika albo dyni
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanka oliwy
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Natkę rzodkiewki dokładnie umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i posiekałam.
2. Pestki uprażyłam na suchej patelni.
3. Wszystkie składniki umieściłam w kielichu blendera i miksowałam do uzyskania grudkowatej konsystencji.
4. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i przełożyłam do słoika.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz