Sernik cytrynowy z kremowym lemon curd


Puszysty, orzeźwiający sernik bez spodu. Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko zjada.

Składniki

-  750 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
- 3 jajka 
- 1 puszka(400 g) mleka skondensowanego słodzonego 
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
- 1 łyżka mąki pszennej 
- skórka otarta z 2 cytryn 
- sok świeżo wyciśnięty z jednej

Składniki na krem cytrynowy:


- sok wyciśnięty z 3 cytryn i 
- skórka otarta z 3 cytryn
- 2 żółtka 
- 2 jajka 
- 200 g cukru 
-1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy
- 125 g mascarpone

Przygotowanie:


1. W misie miksera umieściłam wszystkie składniki i zmiksowałam do połączenia się składników. 
2. Dno szczelnej tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. 
Zapięłam ją szczelnie, wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Boków tortownicy nie natłuszczałam! 
3. Zewnętrzne boki tortownicy szczelnie owinęłam dwoma arkuszami zwiniętej folii aluminiowej. 
4. Do tak przygotowanej tortownicy przelałam masę serową. 
5. Formę umieściłam w drugiej, większej formie (nie przepuszczającej wody), którą wypełniłam do wysokości 3/4 wrzątkiem. 
6. Tak przygotowane formy włożyłam do piekarnika. 
6. Piekłam w temperaturze 150º C (bez termoobiegu) przez około 60 minut. 
7. Wystudziłam w lekko uchylonym piekarniku. Wyjęłam, włożyłam do lodówki na kilka godzin lub całą noc. 

Przygotowanie kremu cytrynowego:

1. Wszystkie składniki z wyjątkiem mascarpone i oliwy umieściłam w garnuszku, połączyłam i zagotowałam, mieszając cały czas rózgą kuchenną. 
2. Gotowałam przez 2 minuty, pod sam koniec dodając oliwę. Przetarłam przez sitko i ostudziłam. 
3. Do ostudzonego lemon curd dodałam mascarpone i wymieszałam łyżką do gładkości.

4.Schłodzony sernik wyjęłam delikatnie z formy, a na wierzch wyłożyłam krem cytrynowy. 

Inspiracja: Moje Wypieki


4 komentarze