Produkty (dla dwóch osób):
- 2 filety z dorsza
- puszka obranych i pokrojonych pomidorów
- 2 dymki ze szczypiorkiem drobno pokrojone
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- świeży tymianek (od biedy suszony)
- 1,5 łyzki oliwy z oliwek
- 5- 6 ziemniaków
- gałązka pomidorów
- słodka papryka, oregano, tymianek, bazylia
Przygotowanie:
1. Obieram ziemniaki, kroję je na ćwiartki i wrzucam do garnka z osoloną wodą. Gotuje na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15- 20 minut. Kiedy będą "lekko" miękkie, wykładam je do naczynia żaroodpornego, posypuję przyprawami do smaku (ja używam tymianku, odrobiny oregano, bazylii i słodkiej papryki), polewam połową łyżki oliwy z oliwek i wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (funkcja grill). Piekę aż się zarumienią czyli mniej więcej 20 minut.
2. Do tego samego żaroodpornego naczynia wykładam gałązkę pomidorów (albo same pomidorki), które wcześniej nasmarowałam delikatnie oliwą i owinęłam folią aluminiową.
3. Na głębokiej patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem i delikatnie podduszam przez 5 minut.
4. Dodaję całą puszkę pomidorów, brązowy cukier, sos sojowy i listki tymianku (ewentualnie suszony tymianek, około łyżeczki), zagotowuję. Gotuję na wolnym ogniu 5 minut. dodaję filety dorsza, doprawione solą i pieprzem. Całość gotuję 10 minut.
5. Wyjmuję z piekarnika ziemniaki, rozkładam je na talerze, obok nich kładę po kawałku ryby, gałązce pomidorków, polewam sosem pomidorowym z patelni, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Bardzo fajne przepisy myślę, że warto wysłać je wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę
OdpowiedzUsuń