Sałatka ryżowa z cytrynowym dressingiem


Produkty:

- 100 g ryżu długoziarnistego
- 100 g ryżu brązowego
- kilka gałązek świeżej bazylii
- kilka gałązek świeżej mięty
- kilka gałązek natki
- 200 g pieczonej czerwonej papryki ze słoika
- 1/2 papryczki chilli
- skórka starta z 1 cytryny

Dressing:

- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- szczypta soli
- odrobina świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie dressingu:

Oliwę, sok z cytryny, sól i pieprz wlewam do słoika. Zamykam go szczelnie i mocno potrząsam. Odkładam na chwilę na bok i zabieram się za przygotowanie sałatki.

Przygotowanie sałatki:

1. Do zagotowanej, osolonej wody wrzucam ryż i gotuję według instrukcji na opakowaniu 
( brązowy ryż gotuję 30 minut, a biały 15).
2. Ugotowany ryż odcedzam, umieszczam w dużej misce i pozostawiam do ostygnięcia.
3. Listki ziół drobno siekam. Tak samo postępuję z odsączoną papryką i z obraną z pestek papryczką chilli. Wrzucam to wszystko do wystudzonego ryżu, dodaję startą skórkę z cytryny, wlewam dressing cytrynowy. Mieszam. Solę i pieprzę do smaku.

1 komentarz