Tarta z brokułami, pancettą i gorgonzolą

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 250- 300 g róż brokułu
- 125 g boczku pancetta, może być pokrojony w kostkę
- 1 czerwona cebula, obrana i pokrojona w talarki
- 100 g sera pleśniowego, np. gorgonzoli
- pieprz do smaku
- 2- 3 g opieczonych orzeszków piniowych
- kawałek masła do wysmarowania formy

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 220 stopni.

2. Ciasto francuskie przełożyłam do wysmarowanej  masłam blachy do pieczenia i delikatnie nacięłam na nim linię 1 centymetra od brzegów ciasta. Ciasto ponakłuwałam widelcem.

3. Brokuły zblanszowałam 4 minuty we wrzącej wodzie.


4. Pancettę smażyłam razem z cebulą, cały czas mieszając, aż się zarumieniła. Dodałam zblanszowane brokuły i doprawiłam do smaku świeżo zmielonym pieprzem. 

5. Na ciasto przełożyłam gotwy farsz brokułowy, pozostawiając nacięte brzegi bez nadzienia.

6. Tartę z wierzchu posypałam gorgonzolą. Wstawiłam do piekarnika i zapiekałam około 25 minut do chwili, aż ciasto zarumieniło się.





2 komentarze