Babka migdałowa

Składniki:

- 3 jajka
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450
- 180 g masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g mielonych migdałów
- masło i mąka do formy

do dekoracji (opcjonalnie): 

- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki skórki cytrynowej pokrojonej w cienkie paseczki

Przygotowanie:

1. Jajka ubiłam z cukrem na parze* na puszystą masę. 

Garnek z wodą stawiam na ogień. W chwili, kiedy woda zaczyna się gotować, do garnka wkładam mniejszy metalowy garnek (lub metalową miskę) z jajkami oraz cukrem i zaczynam je energicznie ubijać mikserem albo trzepaczką. Przez cały czas pilnuję aby garnek z jajkami nie  zanurzył się w wodzie i aby jajka nie uległy ścięciu. Ubijam, aż masa jest puszysta i gęsta.
2. Do przesianej mąki dodaję posiekane masło, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i sól. Ucieram, dodając stopniowo masę jajeczną.
3. Formę (z kominem) smaruję masłem i obsypuję mąką. Wlewam ciasto, posypuję migdałami. Piekę godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
4. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny i lukruję jeszcze ciepłą babkę. Posypuję paseczkami skórki cytryny.

1 komentarz