- 1,5 szklanki mąki razowej pszennej
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka wody
- odrobina soli
- 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Jajka wbijam do miski, solę. Łączę z mlekiem, wodą i oliwą. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę.
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Przekładam na talerz i jeszcze gorące albo już ostudzone wypełniam ulubionym nadzieniem. Zwijam w rulon lub składam w trójkąt.
Zdrowsza wersja :)
OdpowiedzUsuńodkąd poznałam smak razowej mąki, w mojej kuchni nie ma już miejsca na inne nalesniki :) pysznosci
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie!