Udka kurczaka pieczone w gęstej polewie

Składniki:

- 10 udek kurczaka
- oliwa do pokropienia
- sól morska
- czarny pieprz

Składniki na polewę:

- 6 łyżek naturalnego, płynnego miodu
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
- sok z 1,5 cytryny
- 3 łyżki ryżowego octu winnego
- 1,5 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. Żaroodporne naczynie lekko natłuściłam. Udka z kurczaka natarłam solą i pieprzem i ułożyłam w naczyniu, jedno obok drugiego. Skropiłam oliwą i piekłam 20 minut.
3. W tym czasie przygotowałam polewę. Wszystkie składniki połączyłam w misce i dokładnie wymieszałam.
4. Kurczaka wyjęłam z piekarnika, polałam udka polewą, dokładnie je w niej obtoczyłam. Włożyłam z powrotem do piekarnika i piekłam przez następne 20- 30 minut, obracając kilkakrotnie, aż mięso zrobiło się miękkie.

przepis: "Zdrowa kuchnia" Gordon Ramsay

2 komentarze

  1. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie, lubię kurczaka przyrządzanego w ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń