- 200 g drobno posiekanego jarmużu bez łodyg i grubych nerwów
- 5 ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1,3 l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Do wrzącego bulionu dodałam pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy.
2. Gotowałam, aż ziemniaki zrobiły się miękkie.
3. Dodałam jarmuż, kilka minut gotowałam go na małym ogniu.
4. Zupę zmiksowałam na gładki krem ( przed zmiksowaniem wyłowiłam liście laurowe i ziele angielskie), doprawiłam gałką, kminkiem, pieprzem i solą.
Doprowadzić do wrzenia.
5. Gotować jeszcze około 3 minut.
Zupę można podać z grzankami, ugotowaną ciecierzycą albo tofu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz