Owoce jagodowe z kruszonką


Składniki:

- 60 g mąki pszennej
- 25 g schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła
- 30 g brązowego cukru
- 30 g płatków owsianych
- 600 g owoców ( jagód, malin, jeżyn, porzeczek, agrestu, borówek itp)
- 1 pomarańcza ( starta skórka + wyciśnięty sok)
- kilka sporych liści mięty
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni C.
2. Mąkę wsypałam do miski, dodałam do niej masło. Oba te składniki wymieszałam palcami do uzyskania struktury okruszków. Wmieszałam do nich cukier, płatki owsiane.
3. Kruszonkę rozrzuciłam na dużej blasze do pieczenia i piekłam 15 minut, aż się zarumieniła na złoty kolor. W połowie pieczenia zamieszałam.
4. Umyte, osuszone owoce ułożyłam w żaroodpornych naczyniach.
5. Każdą porcję posypałam skórką startą z pomarańczy, a następnie polałam owoce sokiem.
6. Liście mięty rozdrobniłam i posypałam nimi deser.
7. Na wierzch każdej porcji wsypałam kruszonkę.
8. Wstawiłam do piekarnika na kolejne 12 minut.
9. Deser podaję na ciepło. Można go oprószyć cukrem pudrem, albo zjeść z kulką waniliowych lodów lub łyżką jogurtu.



1 komentarz