Składniki na kotlety:
- olej do smażenia
- kilogram ziemniaków
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 2 cebule
- sól
- pieprz
Składniki na dip:
- mały kubeczek jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- pół pęczka kopru
Przygotowanie kotletów:
1. Kamil obrał ziemniaki, zalał zimną wodą i pod przykryciem gotował na małym ogniu do miękkości.
2. W międzyczasie ugotował kaszę jaglaną, którą wcześniej przez kilkanaście minut płukał w zimnej wodzie aby pozbyć się z niej goryczki.
3. Cebulę poszatkował i zeszklił na patelni na rozgrzanym oleju.
4. Kiedy ziemniaki zrobiły się miękkie, odcedził je i ubił na gładką masę. Połączył z jeszcze ciepłą kaszą jaglaną, dodał podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszał.
5. Z ciasta uformował kotlety.
6. Jedną porcję kotletów smażył na patelni. W tym celu rozgrzał olej, umieścił na niej kotlety, które smażył kilka minut do chwili kiedy się zarumieniły. Gotowe odsączył na papierowym ręczniku.
7. Drugą porcję kotletów przygotował w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Pieczenie ich zajęło około 30 minut. W jego połowie przewrócił je na drugą stronę.
Przygotowanie dipu:
1. Przez praskę Kamil przepuścił czosnek. Koperek drobno posiekał. Oba te składniki wymieszał z jogurtem naturalnym. Dodał odrobinę soli, pieprzu. Wymieszał i podał z gotowymi kotletami.
Świetny wpis! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_____________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com