Składniki:
-200 g ciasteczek digestive albo innych pełnoziarnistych
-100 g masła
-500 g ricotty
-1,5 tabliczki białej czekolady
-250 ml śmietany 36% albo 30%
-2 łyżki żelatyny
-3 płaskie łyżki cukru pudru
- około 150 g borówki amerykańskiej albo innych owoców (jagód, jeżyn, malin)
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczam w rondelku, ciasteczka kruszę moździerzem albo w malakserze. Ostudzony tłuszcz mieszam z herbatnikami.
2. Spód tortownicy wyściełam papierem do pieczenia, na nim rozprowadzam masę ciasteczkową, uklepuję ją dłońmi i na około 30 minut umieszczam w lodówce.
3. Czekoladę łamię na kawałki, które rozpuszczam w kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas, aby nie przywarła do ścianek garnka i kontrolując żeby się nie przypaliła.
4. Żelatynę rozpuszczam w kilku łyżkach zimnej wody. Odstawiam na kilka minut żeby spęczniała.
5. Ricottę ucieram z cukrem pudrem na gładką masę, dodaję do niej, stale miksując, ostudzoną czekoladę oraz żelatynę.
6. Śmietankę ubijam na sztywno, uważając aby jej nie przebić. Gotową delikatnie łączę z masą serową, którą wykładam na ciasteczkowy spód.
7. Wierzch sernika dekoruję owocami. Ciasto wkładam na kilka godzin do lodówki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz