Smażony ryż z jarmużem

Składniki:

- 225 g liści jarmużu bez łodyg
- 1,5 łyżki oleju roślinnego
- 3 duże szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
- 440 g ugotowanego brązowego ryżu
- łyżka plus łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

1. Liście umytego, osuszonego i pozbawionego łodyg jarmużu kroję w paski.
2. Gotuję go na parze około 7 minut (lub w gorącej wodzie 5 minut, odcedzam)
3. W rondlu, na małym ogniu, podgrzewam olej roślinny. Dodaję czosnek, który smażę około 2 minut, stale mieszając i pilnując aby się nie zrumienił na brązowo.
4. Zwiększam płomień do średniego i dodaję szalotki. Smażę 2 minuty, dodaję ryż i duszę kolejne 2 minuty, mieszając.
5. Danie doprawiam sosem sojowym i duszę jeszcze przez chwilę.

* przepis Gwyneth Paltrow "Córeczka tatusia"

2 komentarze

  1. A czosnku nie ma w składzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym przepisie nie ma, ale myślę, że dobrze zrobiłby tej potrawie ;-)

      Usuń