Składniki:
- 3 kg wiśni (waga po wydrylowaniu)
- 900 g cukru
- 9 sztuk ziaren kardamonu ( lub 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu)
- kilka goździków
- otarta skórka z 3 małych cytryn
- 6 łyżek soku z cytryny + kilka pestek owocu
Przygotowanie:
1. Wiśnie umyłam, osuszyłam i wydrylowałam. Umieściłam w dużym garnku z grubym dnem, zasypałam cukrem wymieszanym z kardamonem (nasiona kardamonu roztarłam w moździerzu) skórką cytryny i jej pestkami. Odstawiłam na całą noc aby puściły sok.
2. Na drugi dzień dodałam sok z cytryny,wiśnie zagotowałam, zmniejszyłam płomień pod palnikiem i smażyłam tak długo, aż konfitura zgęstniała.
3. Pod koniec gotowania wyłowiłam pestki cytryny i goździki.
4. Słoiki umyłam, przesuszyłam i na 20 minut wstawiłam do zimnego piekarnika. Wypiekałam je w temperaturze 120- 130 stopni C ( nie przekraczamy temperatury 150 stopni) przez 20 minut.
5. Gorącą konfiturę przełożyłam do gorących, wypieczonych w piekarniku słoików (uważając żeby się nie poparzyć) i mocno zakręciłam.
6. Słoiki wypełnione do 3/4 owocami wraz z sokiem wstawiłam na 25 minut do zimnego piekarnika. PASTERYZOWAŁAM w temperaturze 130 stopni.
7. Wyłączyłam piekarnik, otworzyłam drzwiczki i pozostawiłam słoiki do całkowitego wystygnięcia.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com