Runo leśne albo mech leśny czyli ciasto


szpinakowe z granatem
Składniki na ciasto:

- 450 g mrożonego szpinaku

( drobnego, nie w liściach ) 
- 1 1/3 szklanki cukru 
- 3 jajka 
- 1 1/3 szklanki oleju 
- 2 szklanki mąki krupczatki 
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia 

*Składniki na masę śmietankową:


- 400 ml. śmietany 30%  albo 36%

- 2 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka (użyłam cytrynową) 
- owoc granatu albo inne owoce do ozdoby


Przygotowanie ciasta

1. Szpinak rozmroziłam i dokładnie odsączyłam z wody.

2. Jajka zmiksowałam z cukrem na kogel mogel. Stopniowo wlewałam do utartej, gęstej, jajecznej masy, olej, cały czas miksując.
3. Mąkę przesiałam, wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, zmiksowałam.
4. Na koniec dorzuciłam szpinak i wymieszałam całość łyżką, aż składniki się połączyły.
5.  Tortownicę o śr. 24 cm nasmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia.
6. Ciasto przełożyłam do formy, wstawiłam do piekarnika nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra dół) i piekłam 60 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
7. Upieczone ciasto wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam na chwilę w formie. Następnie wyjęłam z niej razem z papierem i wystudziłam na kratce.
8. Po wystudzeniu obcięłam nożem, na wysokości 2/3, wierzch ciasta.  Obcięte ciasto pokruszyłam palcami nad miseczką.

Przygotowanie masy śmietanowej:


1. Galaretkę rozpuściłam w 200 ml wrzątku, dokładnie wymieszałam i wystudziłam. Ostudzoną wstawiłam do lodówki, żeby zaczęła tężeć. 
2. Śmietanę kremówkę ubiłam na sztywno, pod koniec ubijania dodałam cukier puder. 
3.Tężejącą galaretkę dodałam do śmietanki i szybko zmiksowałam do połączenia się składników. 
4. Masę wyłożyłam na ciasto, na wierzchu wysypałam przygotowane wcześniej okruchy ciasta, lekko je dociskając. Na nich ułożyłam pestki granatu lub inne  owoce.

* inspiracja tutaj

* masa na krem nie musi być śmietanowa. Można zrobić ją z serka mascarpone, połączyć serek mascarpone z bitą śmietaną. Może być to masa budyniowa. Wariacji jest wiele.


fot. KAMIL



2 komentarze