- 2 łyżki oleju kokosowego
- czerwona papryczka chili bez pestek albo płatki chili
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 - 2 łyżeczki mielonej trawy cytrynowej albo 2 łodygi trawy cytrynowej
- 3 suszone liście limonki kaffir
- 500 g piersi z kurczaka
- 3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól (użyłam sól himalajską)
- 1 cebula
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 4 ziemniaki
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka sosu rybnego
- świeża kolendra
- orzeszki ziemne (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W głębokiej patelni albo woku rozgrzałam olej kokosowy.
2. Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę i przyprawiłam mieszanką curry, słodkiej papryki i soli.
3. Papryczkę chili pokroiłam w plasterki, imbir obrałam i starłam na tarce, trawę cytrynową przekroiłam na pół i lekko rozgniotłam. Cebulę pokroiłam w piórka.
4. Chili, imbir, trawę cytrynową, cebulę i liście limonki kaffir wrzuciłam na patelnie, szkliłam, mieszając, około 1,5 minuty. Dodałam kurczaka i podsmażałam, aż przestał być czerwony.
5. Wlałam mleko kokosowe i wymieszałam.
6. W międzyczasie ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę, podobnie postąpiłam z czerwoną papryką. Dorzuciłam na patelnię.
7. Dodałam cukier palmowy oraz sos rybny i na wolnym ogniu gotowałam około 30 minut.
Można podać ze świeżą kolendrą i orzeszkami ziemnymi.
Niezwykle aromatyczny sposób przyrządzania kurczaka :)
OdpowiedzUsuń