Zupa caldo verde

Składniki:

– kilka łyżek oliwy z oliwek
– 2 ząbki  posiekanego czosnku
– 1 duża, drobno pokrojona cebula
– 150 g kiełbasy chorizo pokrojonej w plasterki
– 4 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w plastry
– 1 litr warzywnego (lub drobiowego) bulionu
– 150 g jarmużu
– sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz do smaku
– łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku

Przygotowanie:

1. W rondlu z grubym dnem rozgrzałam oliwę z oliwek. Wrzuciłam na nią posiekany czosnek i cebulę, które na wolnym ogniu smażyłam, aż się zeszkliły.
2. Do usmażonych warzyw dodałam chorizo oraz ziemniaki. Co jakiś czas mieszając, smażyłam kilka minut.
3.  Wszystkie składniki zalałam bulionem i gotowałam, aż ziemniaki zmiękły. 
4. W tym czasie jarmuż umyłam, osuszyłam, usunęłam twarde łodygi i pocięłam na wąskie paseczki. Z blanszowałam.
5.Kiedy ziemniaki zrobiły się miękkie połową z nich wyjęłam łyżką cedzakową do miseczki i rozgniotłam je widelcem. Dodałam z powrotem do zupy razem z pokrojonym jarmużem. 
6. Całość doprawiłam pieprzem i solą, gotowałam jeszcze kilka minut.
7.  Na koniec wymieszałam w filiżance paprykę z oliwą i dodałam do zupy. 


2 komentarze

  1. Widziałam już gdzieś tą zupę, ale po raz kolejny zachwyca mnie swoimi kolorami i składnikami. Muszę w końcu się zmobilizować i zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest fantastyczna! Szczególnie smakuje w zimne dni, bo ostre chorizo dobrze rozgrzewa :-)

      Usuń