Składniki:
- 300 g pełnotłustego mleka w proszku
- 100 g cukru
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego albo cukru z prawdziwą wanilią
- 110 g masła
- 3/4 szklanki wody
- 70 g suszonej żurawiny
- 70 g orzechów pecan
- 40 g orzechów nerkowca
- 100 g suszonych moreli
- 30 g słupków albo płatków migdałowych
- 20 - 25 g ryżu preparowanego
- kilka maślanych herbatników (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- garść orzechów pekan
- garść żurawiny
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
1. Keksówkę wyłożyłam folią spożywczą. Na folię wysypałam dodatkowe bakalie: żurawinę i orzechy pekan pokrojone w ćwiartki.
2. Bakalie pokroiłam na średniej wielkości kawałki. Wymieszałam w dużej misce z mlekiem w proszku.
3. W rondelku umieściłam masło, cukier, cukier wanilinowy i wodę. Wymieszałam. Podgrzewałam na małym ogniu do rozpuszczenia składników. Odstawiłam, aby przestygło.
4. Letnią mieszankę wlałam do miski z mlekiem z bakaliami. Szybko i dokładnie wymieszałam.
5. Gotową masę przełożyłam do przygotowanej foremki.
5. Gotową masę przełożyłam do przygotowanej foremki.
6. Górę posypałam posiekanymi orzechami włoskimi.
7. Wystające końce folii założyłam na górę bloku. Całość dość mocno docisnęłam.
8. Blok wstawiłam do lodówki na całą noc.
* rodzaj bakalii można stosować według własnych upodobań i zawartości spiżarni. Podałam składniki, które użyłam do wykonania sfotografowanego bloku, co nie znaczy, że za każdym razem używam tych podanych w przepisie. Jednak nigdy ich nie żałuję i daję ich do bloku sporo.
tak bogate w bakalie! mega!! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam blok czekoladowy, ciekawe, czy waniliowy smakuje równie pysznie - wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDo póki tego bloku nie zrobiłam byłam pewna, że czekoladowy jest the best. Ale ostatnio blok waniliowy uzależnił mnie od siebie ;-)
UsuńBardzo lubię smak mleka w proszku, jestem pewna, że taki blok by mi zasmakował :)
OdpowiedzUsuń