Warto było latem zamrozić jagody, żeby móc dzisiaj upiec tę tartę.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 130 g masła, schłodzonego
- 20 g smalcu
- szczypta soli
-3 łyżki cukru
- 1 jajko
Składniki na nadzienie:
- 1/2 szklanki zmielonych na proszek płatków migdałów
- 4 łyżki cukru
- łyżki mąki
- 4 łyżki roztopionego masła
- 400 g jagód (świeżych lub mrożonych) + 4 łyżki cukru
Dodatki:
- roztrzepane jajko
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Formę na tartę o średnicy posmarowałam grubo masłem.
2. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2. Mąkę przesiałam do miski, dodałam pokrojone w kosteczkę zimne masło, smalec sól oraz cukier. 3. Rozcierałam palcami, aż powstały drobne okruchy ciasta, dodałam jajko i połączyłam składniki w kulę.
4. Gładką kulę rozpłaszczyłam na placek, zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
Ciasto rozwinęłam z folii, odłożyłam 1/3 i włożyłam tę część z powrotem do lodówki.
5. Ciasto rozwałkowałam na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy większej niż forma. Rozwałkowanym ciastem wyłożyłam spód i boki formy. Brakujące miejsca wylepiłam palcami.
6. Spód podziurkowałam widelcem.
7. W miseczce połączyłam mielone migdały z cukrem, mąką i roztopionym masłem. Mieszankę z migdałami wyłożyłam na przygotowany spód, na wierzch wysypałam jagody wymieszane z 4 łyżkami cukru.
8. Pozostałą część ciasta z lodówki wyjęłam i uformowałam z niego w miarę cienkie wałki. Ułożyłam je przeplatając ze sobą, końce przyklejając do brzegów.
9. Ciasto posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam cukrem i wstawiłam do nagrzanego piekarnika.
10. Piekłam przez 30 minut na złoty kolor.
* inspiracja: Kwestia Smaku
oj jak ja tesknie za latem i jagodami, malinami :) kusisz
OdpowiedzUsuńi te pyszne jagody!
OdpowiedzUsuńMusiała pachnieć obłędnie! :)
OdpowiedzUsuń