Ciasto na kokosowe naleśniki

Składniki:

- szklanka mąki pszennej
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 250 ml wody mineralnej
- 3 jajka
- łyżka drobnego cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżka oleju (użyłam kokosowy) + ewentualnie olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszam. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśniej śmietany wkładam je na 15- 30 minut do lodówki. ( jeśli ciasto jest za gęste dodaję do niego wodę i dokładnie mieszam) 
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni. 
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.

2 komentarze