Kajmakowe szyszki ryżowe

Składniki:

puszka masy kajmakowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500 g)
- 2 łyżki masła 82%
-100 - 120 g ryżu preparowanego

Przygotowanie:

1. Jeżeli używam mleko skondensowane, to gotuję je w garnku z wodą, na małym ogniu przez 3 godziny (puszka musi być cała pokryta wodą).
Jeśli zaś decyduję się na gotową masę kajmakową, wtedy podgrzewam zawartość puszki z 2 łyżkami masła w rondelku przez kilka minut.
2. Kiedy masa jest jednolita wsypuję do niej ryż preparowany i delikatnie mieszam, najlepiej drewnianą łyżką.
3. Lekko zwilżonymi dłońmi formuję kulki albo szyszki. Kładę na talerzu i umieszczam w lodówce do czasu, aż stężeją.
4. Gotowe przekładam do papilotek.

1 komentarz