- 1 wędzona makrela (250 - 300 g)
- 300 g obranych i ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżka chrzanu ze słoika
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 średnia cebula
- sól
- czarny pieprz
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- bułka tarta do obtoczenia (opcjonalnie)
- olej albo masło do smażenia
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie. Ostudziłam i przecisnęłam przez praskę.
2. Makrelę obrałam ze skóry i dokładnie usunęłam wszystkie ości. Rozgniotłam widelcem i dodałam do uduszonych ziemniaków.
3. Cebulę drobno posiekałam i usmażyłam na rozgrzanym oleju. Dodałam do ryby i ziemniaków.
4. Następnie dodałam jajko, chrzan, sok z cytryny, drobno posiekaną pietruszkę i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
5. Z gotowej masy formowałam kotlety, które przed smażeniem można obtoczyć w bułce tartej.
6. Smażyłam z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, aż kotlety stały się rumiane.
* przepis: Radość Jedzenia
Brak komentarzy
Prześlij komentarz