- szklanka mąki pszennej
- puszka mleka kokosowego ( 400 ml)
- 250 ml wody mineralnej
- 3 jajka
- łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- łyżka oleju (używam olej kokosowy)
Składniki na nadzienie:
- 300 g ricotty
- 70 g płatków migdałowych albo migdałów
- 2 łyżki płatków albo wiórków kokosowych + łyżka uprażonych do posypania gotowych naleśników
- cukier do smaku
- cukier puder do oprószenia gotowych naleśników
1. Ciasto na naleśniki robię według TEGO przepisu
2. Migdały uprażyłam na suchej patelni.
3. Przesypałam je do blendera razem z płatkami kokosowymi i drobno zmiksowałam.
4. Dodałam twaróg i cukier i ponownie miksowałam, aż uzyskałam gładką masę.
5. Naleśniki posmarowałam serkiem i zwinęłam w rulony.
6. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem i posypałam uprażonymi płatkami kokosowymi.
Jak ślicznie przypieczone! :) Naleśników z ricottą i wiórkami w prawdzie nigdy nie jadłam, ale i jedno i 2 uwielbiam, więc na bank kiedyś się zainspiruję.
OdpowiedzUsuńPolecam! Też robiłam je pierwszy raz i są obłędne! ;-) Można jeszcze do masy serowej dodać żółtko, ale ponieważ jadł je mój dziesięciomiesięczny syn więc ten wariant tym razem odpuściłam.
Usuń