Sernik kokosowy

Składniki na kruche ciasto:

- 250 g mąki pszennej
- 120 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka smalcu
- 1 żółtko
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki umieściłam w misie miksera i szybko zmiksowałam.
2. Zagniotłam ciasto i uformowałam kulę. Podzieliłam na 2 części, owinęłam je folią spożywczą, włożyłam do zamrażarki na 2 godziny.

Składniki na masę serową:


- 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 5 jajek
- 100 g masła
-  1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 250 ml tłustego mleka kokosowego albo śmietanki kokosowej
- 100 g wiórków kokosowych + do posypania gotowego ciasta
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego

Przygotowanie:


1. Formę o wymiarach 22 x 33 cm wysmarowałam masłem i wyłożyłam papierem do pieczenia. 
2.  W misie miksera utarłam masło z cukrem na jasną, puszystą masę. 
3. Dodawałam po łyżce twarogu i dokładnie miksowałam, do połączenia. 
4. Dodałam jajka, zmiksowałam. Na koniec wlałam mleko kokosowe, wiórki kokosowe, obie mąki i likier kokosowy. 
5. Jedną część zamrożonego ciasta starłam na tarce na blachę. Wylałam na nie masę serową, następnie starłam drugą część ciasta. 
6.  Piekłam około 1 godziny w temperaturze 160º C. 
7. Wystudziłam przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie umieściłam sernik w lodówce.
8. Przed podaniem oprószyłam dodatkowymi wiórkami kokosowymi.

* przepis Moje Wypieki

3 komentarze