Ryż z jabłkiem i garam masala


Składniki:

- 1/2 szklanki białego ryżu
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- łyżeczka garam masali
- szczypta soli
- szklanka mleka roślinnego
- jabłko
- sok z połówki cytryny
- syrop z agawy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Do rondelka wsypałam ryż, cukier trzcinowy , garam masalę i szczyptę soli. Wlałam wodę i pod przykryciem gotowałam na małym ogniu około 12-15 minut.
2. Gdy ryż wchłonął całą wodę, dodałam mleko roślinne. Zdjęłam z rondelka pokrywkę i gotowałam 4-5 minut.
3. W tym czasie jabłko obrałam, pokroiłam w kostkę i polałam sokiem z cytryny.
4. Ryżankę nałożyłam do miseczek i podałam z jabłkiem oprószonym garam masalą i odrobiną syropu z agawy.

"Nowa Jadłonomia"


Brak komentarzy

Prześlij komentarz