Bezglutenowe kotlety z kaszy jaglanej

Autorem dzisiejszego dania jest mój mąż, który zrobił wyjątkowo smaczne kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowo- koperkowym. Mój udział ograniczył się do zjedzenia, za jednym posiedzeniem, trzech porcji obiadu, a wcześniej jego sfotografowania.

Składniki na kotlety

 - olej do smażenia
- kilogram ziemniaków 
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej 
- 2 cebule 
- sól
- pieprz 

Składniki na dip:

- mały kubeczek jogurtu naturalnego
 - ząbek czosnku 
- pół pęczka kopru

Przygotowanie kotletów:

1. Kamil obrał ziemniaki, zalał zimną wodą i pod przykryciem gotował na małym ogniu do miękkości.
2. W międzyczasie ugotował kaszę jaglaną, którą wcześniej przez kilkanaście minut płukał w zimnej wodzie aby pozbyć się z niej goryczki.
3. Cebulę poszatkował i zeszklił na patelni na rozgrzanym oleju.
4. Kiedy ziemniaki zrobiły się miękkie, odcedził je i ubił na gładką masę. Połączył z jeszcze ciepłą kaszą jaglaną, dodał podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszał.
5. Z ciasta uformował kotlety. 
6. Jedną porcję kotletów smażył na patelni. W tym celu rozgrzał olej, umieścił na niej kotlety, które smażył kilka minut do chwili kiedy się zarumieniły. Gotowe odsączył na papierowym ręczniku.
7. Drugą porcję kotletów przygotował w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Pieczenie ich zajęło około 30 minut. W jego połowie przewrócił je na drugą stronę.

Przygotowanie dipu:

1. Przez praskę Kamil przepuścił czosnek. Koperek drobno posiekał. Oba te składniki wymieszał z jogurtem naturalnym. Dodał odrobinę soli, pieprzu. Wymieszał i podał z gotowymi kotletami.

1 komentarz

  1. Świetny wpis! :)

    Pozdrawiam

    _____________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń