Muffiny z makiem, migdałami i pomarańczą

Składniki suche:

- szklanka mąki pszennej tortowej
- szklanka mąki pszennej razowej
- szklanka suchego maku
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Składniki mokre:

- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanki maślanki
- miąższ z jednej laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu z wanilii

dodatkowo:

- garść płatków migdałowych albo posiekanych migdałów
- 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy

Przygotowanie:  

1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
2. Do  miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodałam pozostałe suche suche składniki. Wymieszałam. 
3. W drugiej misce wymieszałam mokre produkty: olej, jajka, maślankę i wanilię. Połączyłam je z zawartością pierwszej miski. 
4. Dodałam migdały i skórę pomarańczową i jeszcze raz krótko wymieszałam łyżką.
5. Łyżką przełożyłam gotową masę do papierowych foremek (najlepiej tłuszczoodpornych)
6. Formę z babeczkami wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam 25 minut, aż muffiny wyrosły i nabrały złotego koloru.
7. Upieczone przełożyłam na kratkę do studzenia ciasta.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz