Pasztet koperkowy z porem

Składniki:

- biała część pora
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 3 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (przez noc namoczyłam szklankę suchej fasoli, następnego dnia (w proporcji 1 szklanka fasoli na 3 szklanki wody) ugotowałam do miękkości (60 minut)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (szklanka ugotowanej kaszy jaglanej to około pół szklanki nieugotowanej. Kaszę przed ugotowaniem zalewam zimną wodą i odstawiam na godzinę. Po upływie tego czasu wylewam z kaszy wodę i wrzucam ją na osolony wrzątek z łyżką oliwy (proporcja kaszy i wody 2:1 czyli np. na szklankę kaszy daję dwie szklanki wrzącej wody). Po okołu 15 minut kiedy woda wsiąkła w kaszę, wyłączam gaz, garnek z kaszą przykrywam i odstawiam na kilka minut).
- 100 ml oleju roślinnego + odrobina do smarowania formy
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 pęczka szczypiorku
- pęczek koperku
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Pora pokroiłam w plasterki. Na dużej patelni rozgrzałam olej i włożyłam pora razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Smażyłam na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż por zmiękł. Gotowego pora przełożyłam do dużej miski, wcześniej usuwając liście laurowe i ziele angielskie.
2. Do porów dodałam ugotowaną fasolę, kasze jaglaną i 100 ml oleju. Dodałam sos sojowy, szczyptę soli, posiekany szczypiorek i koperek oraz resztę przypraw.
3. Za pomocą ręcznego blendera zmiksowałam na gładką masę, w razie potrzeby doprawiłam solą do smaku.
4. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
5. Formę posmarowałam olejem i wlałam do niej masę pasztetową.
6. Pasztet piekłam 40- 45 minut. Następnie studziłam całą noc w foremce. Rano wyjęłam. Świetnie smakuje z żurawiną, borówką, chrzanem, albo ulubioną konfiturą.

przepis: "Kuchnia magazyn dla smakoszy" 04/2014

3 komentarze