Składniki:
-100 g ziaren amarantusa
- 200 g czerwonej soczewicy
- 2 marchewki
- 1/2 cukinii
- 4 różyczki brokuła
- 2 jajka
- łyżka mąki pełnoziarnistej
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanych liści natka pietruszki, koperku i szczypiorku
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- olej albo oliwa z oliwek do wysmarowania blachy
Przygotowanie:
1. W oddzielnych garnkach ugotowałam do miękkości amarantus* , czerwoną soczewicę oraz obrane i umyte warzywa.
2. Kiedy amarantus, soczewica i warzywa były miękkie, odcedziłam je z wody i umieściłam w dużej misce. Dodałam do nich przeciśnięte ząbki czosnku, jaja, mąkę, posiekane zioła, odrobinę soli i pieprzu.
3. Za pomocą ręcznego blendera wszystkie składniki zmiksowałam na gładką masę. W razie potrzeby doprawiłam solą i pieprzem i przelałam do wysmarowanej oliwą blachy (pasztet upiekłam w keksówce o wymiarach 25 x 13,5 cm).
4. Pasztet piekłam przez 50- 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
na pewno jest pyszny! a jaki zdrowy :)
OdpowiedzUsuń