- 500 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody kuchennej
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki roztopionego i schłodzonego masła
- 250 ml mleka
Przygotowanie:
1. W misce wymieszałam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
2. Dodałam roztopione masło i mleko.
3. Szybko wyrobiłam ciasto rękoma, aż uzyskało jednolitą, sprężystą konsystencję.
4. Rozwałkowałam je na grubość ok. 3 cm i wycięłam szklanką koła o średnicy ok. 6 – 7 cm.
5. Rozłożyłam na blaszce do pieczenia wyściełanej pergaminem i posmarowałam z wierzchu odrobiną mleka aby powstała chrupiąca skórka.
6. Piekłam przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń