niedziela, 31 sierpnia 2014

Konfitura wiśniowa z kakao i rumem

Składniki:

- 1,5 kg wiśni (po wydrylowaniu)
- 4 łyżki rumu np. amaretto
- 40 g kakao
- 500 g cukru
- 1/3 szklanki wody

Przygotowanie:

1. Wiśnie przełożyłam do garnka z grubym dnem i zasypałam cukrem. Zagotowałam.

2. Zmniejszyłam ogień i gotowałam bez przykrycia do momentu, aż woda odparowała, a konfitura zgęstniała. Zajęło mi to dwa dni, codziennie po 2 godziny. 

3. Kiedy konfitura zgęstniała, rum rozprowadziłam razem z kakao w 1/3 szklanki wody i wlałam do garnka z owocami. Dokładnie wymieszałam aby nie było grudek. Pogotowałam jeszcze kilkanaście i minut i przełożyłam do wyparzonych słoików. Wypasteryzowałam

sobota, 30 sierpnia 2014

Sernik z musem malinowym na bezowo - migdałowym spodzie

Składniki:

- 250 g mrożonych malin
- odrobina oleju do wysmarowania formy
- 70 g migdałów (bez skórki)
- 75 g ciastek bezowych
- 125 g białej czekolady
- 10 g oleju kokosowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 75 g cukru + 1 łyżka
- 250 g mascarpone
- 350 g mielonego twarogu
- 200 g śmietany kremówki
- świeże maliny do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Spód tortownicy (średnica 20 cm) posmarowałam olejem.
2. Migdały uprażyłam na suchej patelni, przestudziłam i posiekałam.
3. Pokruszyłam 45 g bezowych ciastek, białą czekoladę razem z olejem kokosowym rozpuściłam w kąpieli wodnej. Przestudzoną wymieszałam z pokruszonymi bezami i migdałami. Masę wyłożyłam na spód tortownicy i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
4. Maliny rozmroziłam.
5. Żelatynę podzieliłam na dwie porcje. Dwa razy po półtorej łyżki żelatyny wymieszałam z odrobiną zimnej wody. Odstawiłam, aby spęczniały.
6. Maliny zmiksowałam razem z łyżką cukru i przetarłam przez sito.
7. Mascarpone wymieszałam z mielonym twarogiem i 75 g cukru.
8. Mus malinowy wymieszałam z 1/3 masy serowej.
9. Pierwszą porcję żelatyny rozpuściłam, podgrzewając na małym ogniu. Lekko przestudziłam i połączyłam z masą malinowo-serową. Wstawiłam do lodówki na 10- 15 minut aby lekko stężała.
10. Drugą porcję żelatyny również rozpuściłam i wymieszałam z masą serową. Umieściłam w lodówce na kilkanaście minut.
11. Śmietanę ubiłam na sztywno (uważając aby jej nie przebić). Podzieliłam na dwie równe porcje i dodałam do każdej z przygotowanych mas.
12. Masę serową na przemian z malinową nakładałam na przygotowany spód bezowy.
13. Ciasto wstawiłam do lodówki na 4 godziny.
14. Zdjęłam obręcz tortownicy.
Ciasto można udekorować pozostałymi pokruszonymi (albo w całości) bezami i świeżymi malinami.

środa, 27 sierpnia 2014

Babka migdałowa

Składniki:

- 3 jajka
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450
- 180 g masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g mielonych migdałów
- masło i mąka do formy

do dekoracji (opcjonalnie): 

- 0,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki skórki cytrynowej pokrojonej w cienkie paseczki

Przygotowanie:

1. Jajka ubiłam z cukrem na parze* na puszystą masę. 

Garnek z wodą stawiam na ogień. W chwili, kiedy woda zaczyna się gotować, do garnka wkładam mniejszy metalowy garnek (lub metalową miskę) z jajkami oraz cukrem i zaczynam je energicznie ubijać mikserem albo trzepaczką. Przez cały czas pilnuję aby garnek z jajkami nie  zanurzył się w wodzie i aby jajka nie uległy ścięciu. Ubijam, aż masa jest puszysta i gęsta.
2. Do przesianej mąki dodaję posiekane masło, skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i sól. Ucieram, dodając stopniowo masę jajeczną.
3. Formę (z kominem) smaruję masłem i obsypuję mąką. Wlewam ciasto, posypuję migdałami. Piekę godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
4. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny i lukruję jeszcze ciepłą babkę. Posypuję paseczkami skórki cytryny.

wtorek, 26 sierpnia 2014

Pasztet kuminowy z morelami


Składniki:

- 1 cebula
- kilka łyżek oleju do smażenia
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej*
- 2 szklanki ugotowanej soczewicy (brązowej lub zielonej)**
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- 0,25 gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- czarny pieprz do smaku
- 0,5 szklanki suszonych moreli

* szklanka ugotowanej kaszy jaglanej to około pół szklanki nieugotowanej. Kaszę przed ugotowaniem zalewam zimną wodą i odstawiam na godzinę. Po upływie tego czasu wylewam z kaszy wodę i wrzucam ją na osolony wrzątek z łyżką oliwy (proporcja kaszy i wody 2:1 czyli np. na szklankę kaszy daję dwie szklanki wrzącej wody). Po okołu 15 minut kiedy woda wsiąkła w kaszę, wyłączam gaz, garnek z kaszą przykrywam i odstawiam na kilka minut.

** dwie szklanki ugotowanej soczewicy to szklanka z hakiem suchej. Zieloną soczewicę warto przed gotowaniem namoczyć 30 minut, skróci to czas jej gotowania. Nie gotuję jej dłużej niż 20 minut. Brązową soczewicę po namoczeniu gotuję do 50 minut.

Przygotowanie:
1. Cebulę pokroiłam w kostkę. Na patelni z rozgrzanym olejem umieściłam cebulę razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Smażyłam na wolnym ogniu do momentu, aż cebula się zeszkliła. Wyjęłam przyprawy, a cebulę przełożyłam do miski, w której znajdowały się ugotowana kasza jaglana i soczewica.
2. Do kaszy, soczewicy i cebuli dodałam olej, sos sojowy i przyprawy. Całość miksowałam za pomocą ręcznego blendera na gładko. Doprawiłam do smaku.
3. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni C.
4. Foremkę wysmarowałam olejem ( można wyłożyć papierem do pieczenia). Wlałam do niej 2/3 masy pasztetowej.
5. Delikatnie wcisnęłam w masę morele, uważając, żeby nie było między nimi dużych przerw. Wylałam resztę masy.
6. Pasztet piekłam 45 minut. Studziłam w foremce kilka godzin. Na drugi dzień wyjęłam z foremki.

na podstawie przepisu Marty Dymek

niedziela, 24 sierpnia 2014

Udka kurczaka pieczone w gęstej polewie

Składniki:

- 10 udek kurczaka
- oliwa do pokropienia
- sól morska
- czarny pieprz

Składniki na polewę:

- 6 łyżek naturalnego, płynnego miodu
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
- sok z 1,5 cytryny
- 3 łyżki ryżowego octu winnego
- 1,5 łyżki oleju sezamowego

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. Żaroodporne naczynie lekko natłuściłam. Udka z kurczaka natarłam solą i pieprzem i ułożyłam w naczyniu, jedno obok drugiego. Skropiłam oliwą i piekłam 20 minut.
3. W tym czasie przygotowałam polewę. Wszystkie składniki połączyłam w misce i dokładnie wymieszałam.
4. Kurczaka wyjęłam z piekarnika, polałam udka polewą, dokładnie je w niej obtoczyłam. Włożyłam z powrotem do piekarnika i piekłam przez następne 20- 30 minut, obracając kilkakrotnie, aż mięso zrobiło się miękkie.

przepis: "Zdrowa kuchnia" Gordon Ramsay

sobota, 23 sierpnia 2014

Bezglutenowe kotlety z kaszy jaglanej

Autorem dzisiejszego dania jest mój mąż, który zrobił wyjątkowo smaczne kotlety z kaszy jaglanej z dipem czosnkowo- koperkowym. Mój udział ograniczył się do zjedzenia, za jednym posiedzeniem, trzech porcji obiadu, a wcześniej jego sfotografowania.

Składniki na kotlety

 - olej do smażenia
- kilogram ziemniaków 
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej 
- 2 cebule 
- sól
- pieprz 

Składniki na dip:

- mały kubeczek jogurtu naturalnego
 - ząbek czosnku 
- pół pęczka kopru

Przygotowanie kotletów:

1. Kamil obrał ziemniaki, zalał zimną wodą i pod przykryciem gotował na małym ogniu do miękkości.
2. W międzyczasie ugotował kaszę jaglaną, którą wcześniej przez kilkanaście minut płukał w zimnej wodzie aby pozbyć się z niej goryczki.
3. Cebulę poszatkował i zeszklił na patelni na rozgrzanym oleju.
4. Kiedy ziemniaki zrobiły się miękkie, odcedził je i ubił na gładką masę. Połączył z jeszcze ciepłą kaszą jaglaną, dodał podsmażoną cebulę oraz sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszał.
5. Z ciasta uformował kotlety. 
6. Jedną porcję kotletów smażył na patelni. W tym celu rozgrzał olej, umieścił na niej kotlety, które smażył kilka minut do chwili kiedy się zarumieniły. Gotowe odsączył na papierowym ręczniku.
7. Drugą porcję kotletów przygotował w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku. Pieczenie ich zajęło około 30 minut. W jego połowie przewrócił je na drugą stronę.

Przygotowanie dipu:

1. Przez praskę Kamil przepuścił czosnek. Koperek drobno posiekał. Oba te składniki wymieszał z jogurtem naturalnym. Dodał odrobinę soli, pieprzu. Wymieszał i podał z gotowymi kotletami.

piątek, 22 sierpnia 2014

Sałatka z bulgurem i pomidorami


Składniki:

- 250 g bulguru
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 5 łyżek oliwy extra virgin
- sok z 1 cytryny
- 1/3 łyżeczki suszonego chili lub szczypta mielonego chili
- 1 świeże czerwone lub zielone chili, drobno posiekane
- 5 łyżek świeżej pietruszki, drobno posiekanej
- 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
- sól

Przygotowanie:

1. Kaszę zalałam lekko osolonym wrzątkiem, gotowałam 7 minut. Wyłączyłam ogień, garnek z kaszą przykryłam i czekałam, aż bulgur wchłonie całą wodę. Można też bulgur przygotować w inny sposób, a mianowicie wrzucam kaszę do miski, zalewam dużą ilością wrzącej wody. Pozostawiam na 20 minut, aż ziarno zmięknie. Po tym czasie na sicie lub durszlaku odcedzam kaszę, po czym dokładnie odciskam pozostałą w niej wodę.
2. Dodaję przecier pomidorowy, oliwę, sok z cytryny, chili i trochę soli. Mieszam.
3. Dokładam pozostałe składniki, delikatnie mieszam. Sałatka jest gotowa do spożycia.

czwartek, 21 sierpnia 2014

Bezglutenowe placki z borówką amerykańską


Składniki:

- 400 ml mleka kokosowego
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 1/3 szklanki mąki ryżowej
- 250- 300 g jagód albo borówki amerykańskiej

dodatkowo do wyboru: syrop klonowy, miód naturalny np. gryczany, słodka, gęsta śmietana (może być ubita), cukier puder do oprószenia, garść świeżych jagód albo borówek

Przygotowanie:

1. Mleko przełożyłam do rondelka. Przez moment podgrzewałam, aż uzyskało płynną konsystencję. Gotowe przelałam do miski.
2. Do miski z mlekiem wbiłam dwa jajka, dodałam cukier, proszek do pieczenia, sól i przesianą mąkę. Całość delikatnie mieszałam do momentu połączenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej, gęstej masy.
3. Dodałam borówki amerykańskie/ jagody i jeszcze raz wymieszałam.
4. Patelnię do smażenia naleśników, albo inną z nieprzywierającą powłoką, rozgrzałam na średnim ogniu i nakładałam na nią po dwie łyżki ciasta na jednego placka. Kiedy urosły i lekko się zarumieniły przekładałam na drugą stronę i smażyłam jeszcze około 2 minut.

inspiracja: Kwestia Smaku

środa, 20 sierpnia 2014

Babka


Składniki*:

- 4 jajka
- 180 g cukru
- łyżka cukru wanilinowego
- 200 g roztopionego masła + kawałek do wysmarowania formy
- skórka starta z 1 cytryny
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie)
- maka albo bułka tarta do oprószenia formy na babkę

* najlepiej aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej 

Przygotowanie
1. Jajka wbiłam do misy, dodałam do nich cukier i ucierałam mikserem na niskich obrotach przez 10 minut.
2. Masło roztopiłam, ostudziłam, dodałam do niego skórkę startą z cytryny razem z wyciśniętym sokiem.
3. W drugiej misce wymieszałam przesiane obie mąki, razem z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
4. Mieszankę mączną dodawałam powoli do ubijanych jajek, miksowałam przez chwilę do momentu połączenia się składników. Wlałam ostudzone masło i dokładnie wymieszałam.
5. Formę na babkę (z kominem) wysmarowałam masłem, oprószyłam bułką tartą i wlałam do niej ciasto.
6. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piekłam 45- 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdziłam drewnianym patyczkiem czy babka jest gotowa (patyczek powinien być suchy).
7. Po upieczeniu ciasto wyjęłam i ostudziłam.

wtorek, 19 sierpnia 2014

Konfitura z wiśni z kardamonem i goździkami


Składniki:

- 3 kg wiśni (waga po wydrylowaniu)
- 900 g cukru
- 9 sztuk ziaren kardamonu ( lub 1,5 łyżeczki zmielonego kardamonu)
- kilka goździków
- otarta skórka z 3 małych cytryn
- 6 łyżek soku z cytryny + kilka pestek owocu

Przygotowanie:

1. Wiśnie umyłam, osuszyłam i wydrylowałam. Umieściłam w dużym garnku z grubym dnem, zasypałam cukrem wymieszanym z kardamonem (nasiona kardamonu roztarłam w moździerzu) skórką cytryny i jej pestkami. Odstawiłam na całą noc aby puściły sok.
2. Na drugi dzień dodałam sok z cytryny,wiśnie zagotowałam, zmniejszyłam płomień pod palnikiem i smażyłam tak długo, aż konfitura zgęstniała.
3. Pod koniec gotowania wyłowiłam pestki cytryny i goździki.
4. Słoiki umyłam, przesuszyłam i na 20 minut wstawiłam do zimnego piekarnika. Wypiekałam je w temperaturze 120- 130 stopni C ( nie przekraczamy temperatury 150 stopni) przez 20 minut.
5. Gorącą konfiturę przełożyłam do gorących, wypieczonych w piekarniku słoików (uważając żeby się nie poparzyć) i mocno zakręciłam.
6. Słoiki wypełnione do 3/4 owocami wraz z sokiem wstawiłam na 25 minut do zimnego piekarnika. PASTERYZOWAŁAM  w temperaturze 130 stopni.
7. Wyłączyłam piekarnik, otworzyłam drzwiczki i pozostawiłam słoiki do całkowitego wystygnięcia.

niedziela, 17 sierpnia 2014

Fasolka z sezamem


Składniki:

- 500- 600 g fasolki
- łyżka oleju sezamowego
- łyżka sosu sojowego
- łyżka prażonego sezamu ( sezam prażę na suchej patelni 2- 3 minuty, mieszam aby się nie przypalił)
- olej rzepakowy

Przygotowanie:

1. Fasolkę ugotowałam, w lekko osolonej wodzie, al dente.
2. Odcedzoną fasolkę przełożyłam na dużą patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i chwilę smażyłam, aż zrobiła się miękka.
3. Dodałam do niej sos sojowy, wymieszałam. Następnie skropiłam olejem sezamowym i oprószyłam prażonym sezamem.
4. Fasolkę podaję na ciepło

sobota, 16 sierpnia 2014

Cukinia po prowansalsku

Składniki dla 4 osób:

- 4 większe cukinie
- 175 g pomidorków koktajlowych
- posiekane listki z gałązki rozmarynu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól morska do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- listki z kilku gałązek bazylii, podarte

Przygotowanie:

1. Cukinie pokroiłam w plastry o grubości 1 centymetra.
2. Oliwę rozgrzałam na dużej patelni, wrzuciłam na nią cukinię, rozmaryn i smażyłam przez minutę.
3. Dodałam łyżkę octu balsamicznego, doprawiłam solą, pieprzem. Dodałam pomidory i smażyłam przez 3 minuty.
4. Wlałam nieco oliwy, dodałam kolejną łyżkę octu balsamicznego, doprawiłam i gotowałam przez kilka minut, aż warzywa stały się miękkie.
5. Wrzuciłam liście bazylii, w razie konieczności doprawiłam i podałam na stół.

piątek, 15 sierpnia 2014

Jajecznica na pomidorach


Składniki:

- 5 dużych jaj
- 3 pomidory
- posiekane listki natki pietruszki
- łyżka masła
- sól do smaku
- świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie

1. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę (albo na półplasterki).
2. Na patelni roztopiłam masło, włożyłam pomidory. Smażyłam, aż zrobiły się miękkie, a sok odparował.
3. Rozbełtane wcześniej w miseczce jajka wylałam na patelnię z miękkimi pomidorami. Posoliłam, dodałam pieprz, wymieszałam i smażyłam do momentu ścięcia się jajek.
4. Posypałam posiekanymi liśćmi natki pietruszki i przełożyłam na talerze.

czwartek, 14 sierpnia 2014

Smażony ryż z jarmużem

Składniki:

- 225 g liści jarmużu bez łodyg
- 1,5 łyżki oleju roślinnego
- 3 duże szalotki, pokrojone w cienkie plasterki
- 440 g ugotowanego brązowego ryżu
- łyżka plus łyżeczka sosu sojowego

Przygotowanie:

1. Liście umytego, osuszonego i pozbawionego łodyg jarmużu kroję w paski.
2. Gotuję go na parze około 7 minut (lub w gorącej wodzie 5 minut, odcedzam)
3. W rondlu, na małym ogniu, podgrzewam olej roślinny. Dodaję czosnek, który smażę około 2 minut, stale mieszając i pilnując aby się nie zrumienił na brązowo.
4. Zwiększam płomień do średniego i dodaję szalotki. Smażę 2 minuty, dodaję ryż i duszę kolejne 2 minuty, mieszając.
5. Danie doprawiam sosem sojowym i duszę jeszcze przez chwilę.

* przepis Gwyneth Paltrow "Córeczka tatusia"

środa, 13 sierpnia 2014

Konfitura z czarnej porzeczki

Składniki:

- kilogram czarnej porzeczki
- 500 g cukru

Przygotowanie:

1. Porzeczki umyłam, przebrałam z gałązek i listków.
2. Umieściłam ją w garnku z grubym dnem, zasypałam cukrem i zostawiłam do momentu, aż owoce puściły sok.
3. Garnek z porzeczkami postawiłam na gazie i gotowałam około 30 minut.
4. Kiedy konfitura zgęstniała przelałam ją do wcześniej wyparzonych słoików.
5. Słoiki dobrze zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce do góry dnem, do czasu ostygnięcia. 






wtorek, 12 sierpnia 2014

Naleśniki razowe

Składniki:

- 1,5 szklanki mąki razowej pszennej
- 2 jajka
- szklanka mleka
- szklanka wody
- odrobina soli
- 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Jajka wbijam do miski, solę. Łączę z mlekiem, wodą i oliwą. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę. 
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni. 
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Przekładam na talerz i jeszcze gorące albo już ostudzone wypełniam ulubionym nadzieniem. Zwijam w rulon lub składam w trójkąt. 

poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Babeczki razowe z borówką amerykańśką


Składniki:

- 2 bardzo dojrzałe banany
- 300 g mąki razowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 100 g cukru brązowego + 1 łyżka do oprószenia 
- 285 ml maślanki
- 1 duże jajko, dobrze wybełtane
- 75 g oliwy z oliwek albo rozpuszczonego masła
- 200 g borówek amerykańskich, opłukanych i odsączonych

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni C.
2. Na blasze ułożyłam formę ze specjalnymi otworami, można użyć foremki do babeczek.
3. Banany obrałam i w misce rozgniotłam widelcem.
4. W dużym naczyniu wymieszałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz 100 g cukru trzcinowego.. Zrobiłam w środku wgłębienie i wlałam do niego maślankę. dodałam jajko, oliwę z oliwek oraz banany. Mieszałam, dosyć krótko, składniki łyżką, aż się połączyły. Wsypałam borówki i zamieszałam dwukrotnie.
5. Przełożyłam łyżką ciasto do foremek, posypałam brązowym cukrem. (Foremki powinny być całkowicie wypełnione).
6. Piekłam przez 25 minut, aż ciasto wyrosło i zarumieniło się na wierzchu. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdziłam drewnianym patyczkiem czy są gotowe (patyczek powinien być suchy).
7. Przez kilka minut studziłam babeczki w piekarniku w foremkach, po czym wyjęłam je i studziłam na kratce piekarnika.

przepis: Gordon Ramsay "Zdrowa kuchnia"

niedziela, 10 sierpnia 2014

Gazpacho de melon

Składniki:

- 3 średnie, dojrzałe pomidory
- 1 brzoskwinia
- 1 melon pomarańczowy kantalupa (lub melon galia)
- 2 żółte melony miodowe
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki posiekanego, świeżego oregano
- łyżka cukru
- 3 łyżki oliwy
- zielona papryczka chili
- szczypta soli
- opcjonalnie kostki lodu

Przygotowanie:

1. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę. 
2. Brzoskwinię również sparzyłam , obrałam, usunęłam pestkę i pokroiłam na kawałki.
3.Papryczkę chili oczyściłam z pestek i drobno posiekałam.
4. Żółte melony przekroiłam na pół, pozbyłam się z nich pestek, obrałam ze skóry i pokroiłam w dużą kostkę.
5. Pomidory, chili (łyżeczkę chili i pomidorów odłożyłam), brzoskwinię, melony, oregano zmiksowałam z cukrem i szczyptą soli. Dodałam oliwę  i dokładnie wymieszałam.
6. Pomarańczowy melon (albo galia) obrałam ze skórki, przekroiłam, usunęłam pestki i pokroiłam w kostkę. Włożyłam do gazpacho razem z odłożonymi chili i pomidorami, delikatnie wymieszałam. 
7. Zupę wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny. Gazpacho można podawać z kruszonym lodem, posypane zieloną pietruszką.

* przepis: Kuchnie Świata. Kuchnia Hiszpańska

sobota, 9 sierpnia 2014

Powidła z jagód


Składniki na 3 słoiki:

- kilogram jagód
- 3 łyżki wody
- 10 gwiazdek anyżu
- 300 g cukru


Przygotowanie:  

1. Jagody oczyściłam, umyłam i dokładnie osuszyłam.
2. Włożyłam je do rondla, wlałam wodę i dodałam gwiazdki anyżu. Gotowałam na wolnym ogniu, stale mieszając.
3. Kiedy jagody puściły sok, gotowałam je jeszcze kwadrans, wsypałam cukier. Gotowałam do czasu, aż  powidła stały się odpowiednio gęste.
4. Czyste i suche słoiki, razem z pokrywkami, wyparzyłam. Stosuję metodę wyparzania na sucho KLIK 
5. Do wyparzonego, gorącego słoika (uważając żeby się nie poparzyć) włożyłam powidła i mocno zakręciłam pokrywką i odwróciłam do góry dnem.
6. Ostudzone powidła, po kilku godzinach odwróciłam i odstawiłam w chłodne miejsce.

* inspiracja: Kwestia Smaku



piątek, 8 sierpnia 2014

Gazpacho


Składniki:

- 5 dojrzałych pomidorów (około 1 kilograma)
- 1 dojrzała czerwona papryka
- 2 gruntowe ogórki
- 1 cebula
- kawałeczek papryczki chili 
- 2 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kromki chleba pszennego ( namoczonego w wodzie)
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Przygotowanie:  

1. Pomidory sparzyłam, ściągnęłam z nich skórę i pokroiłam w kostkę.
2. Pozostałe warzywa (ogórki i cebulę) też obrałam i pokroiłam na kawałki, dodałam do nich posiekane obie papryki, bez pestek.
3. Wszystkie warzywa umieściłam w blenderze i przez kilka minut miksowałam na gładką masę. Dodałam odciśnięty chleb, oliwę, ocet i blendowałam jeszcze około 2 minut.
4. Na koniec doprawiłam solą i pieprzem i przed podaniem wstawiłam na kilka godzin do lodówki.

czwartek, 7 sierpnia 2014

Zapiekane marchewki

Składniki:

-  młode marchewki
-  oliwa extra virgin
- cukier brązowy
- pieprz czarny młotkowany
-  zioła prowansalskie
-  sól morska w płatkach

 Przygotowanie: 

1. Marchewki umyłam, wytarłam do sucha ręcznikiem papierowym i posmarowałam oliwą. 
2. Ułożyłam na papierze do pieczenia. 3. Posypałam cukrem brązowym, pieprzem i suszonymi ziołami. 
4. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, aż cukier się z karmelizował, a marchewki zmiękły. 
5. Na koniec doprawiłam szczyptą soli w płatkach.

* przepis: KUKBUK

środa, 6 sierpnia 2014

Owoce jagodowe z kruszonką


Składniki:

- 60 g mąki pszennej
- 25 g schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła
- 30 g brązowego cukru
- 30 g płatków owsianych
- 600 g owoców ( jagód, malin, jeżyn, porzeczek, agrestu, borówek itp)
- 1 pomarańcza ( starta skórka + wyciśnięty sok)
- kilka sporych liści mięty
- cukier puder do oprószenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni C.
2. Mąkę wsypałam do miski, dodałam do niej masło. Oba te składniki wymieszałam palcami do uzyskania struktury okruszków. Wmieszałam do nich cukier, płatki owsiane.
3. Kruszonkę rozrzuciłam na dużej blasze do pieczenia i piekłam 15 minut, aż się zarumieniła na złoty kolor. W połowie pieczenia zamieszałam.
4. Umyte, osuszone owoce ułożyłam w żaroodpornych naczyniach.
5. Każdą porcję posypałam skórką startą z pomarańczy, a następnie polałam owoce sokiem.
6. Liście mięty rozdrobniłam i posypałam nimi deser.
7. Na wierzch każdej porcji wsypałam kruszonkę.
8. Wstawiłam do piekarnika na kolejne 12 minut.
9. Deser podaję na ciepło. Można go oprószyć cukrem pudrem, albo zjeść z kulką waniliowych lodów lub łyżką jogurtu.

wtorek, 5 sierpnia 2014

Zupa z jarmużu

Składniki:

- 200 g drobno posiekanego jarmużu bez łodyg i grubych nerwów
- 5 ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1,3  l bulionu warzywnego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
- 1/3 łyżeczki mielonego kminku 
- sól do smaku
- pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Do wrzącego bulionu dodałam pokrojone w grubą  kostkę ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy. 
2. Gotowałam, aż ziemniaki zrobiły się miękkie. 
3. Dodałam jarmuż, kilka minut gotowałam go na małym ogniu.
4. Zupę zmiksowałam na gładki krem ( przed zmiksowaniem wyłowiłam liście laurowe i ziele angielskie),  doprawiłam gałką, kminkiem, pieprzem i solą.
Doprowadzić do wrzenia. 
5. Gotować jeszcze około 3 minut. 

Zupę można podać z grzankami, ugotowaną ciecierzycą  albo tofu. 

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Kompot z białej porzeczki

Składniki

-  500 g białych porzeczek 
- 1 litr wody 
- 4 łyżki cukru 

Przygotowanie:

1. Porzeczki umyłam i oczyściłam.
2. W garnku zagotowałam wodę, dodałam cukier i mieszając rozpuściłam go.
3. Dodałam porzeczki,wymieszałam i zostawiłam na średnim ogniu na około 8 - 10 minut. 
4. W czasie gotowania mieszałam kilkakrotnie, przelałam do dzbanka. 
Kompot można pić ciepły jak i zimny.

niedziela, 3 sierpnia 2014

Sernik na zimno z ricotty i z owocami





Składniki:

 -200 g ciasteczek digestive albo innych pełnoziarnistych
-100 g masła
-500 g ricotty
-1,5 tabliczki białej czekolady
-250 ml śmietany 36% albo 30%
-2 łyżki żelatyny
-3 płaskie łyżki cukru pudru
- około 150 g borówki amerykańskiej albo innych owoców (jagód, jeżyn, malin)

Przygotowanie:

1. Masło rozpuszczam w rondelku, ciasteczka kruszę moździerzem albo w malakserze. Ostudzony tłuszcz mieszam z herbatnikami.
2. Spód tortownicy wyściełam papierem do pieczenia, na nim rozprowadzam masę ciasteczkową, uklepuję ją dłońmi i na około 30 minut umieszczam w lodówce.
3. Czekoladę łamię na kawałki, które rozpuszczam w kąpieli wodnej, mieszając co jakiś czas, aby nie przywarła do ścianek garnka i kontrolując żeby się nie przypaliła.
4. Żelatynę rozpuszczam w kilku łyżkach zimnej wody. Odstawiam na kilka minut żeby spęczniała.
5. Ricottę ucieram z cukrem pudrem na gładką masę, dodaję do niej, stale miksując, ostudzoną czekoladę oraz żelatynę.
6. Śmietankę ubijam na sztywno, uważając aby jej nie przebić. Gotową delikatnie łączę z masą serową, którą wykładam na ciasteczkowy spód.
7. Wierzch sernika dekoruję owocami. Ciasto wkładam na kilka godzin do lodówki.

sobota, 2 sierpnia 2014

Maślankowy koktajl owocowy

Składniki na 2 porcje:

- 330- 400 ml maślanki
- dojrzały banan
- kilkanaście dojrzałych truskawek



- garść borówki amerykańskiej
- łyżka naturalnego, płynnego miodu 
- listki mięty (opcjonalnie)

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieściłam w blenderze i zmiksowałam.
Przed podaniem schłodziłam


piątek, 1 sierpnia 2014

Chłodnik z arbuza i truskawek


Składniki na 4 porcje: 
 - 900 g miąższu arbuza (bez pestek) 
- 300 g truskawek (opłukanych, bez szypułek) 
- sok z cytryny albo limonki 
- czubate łyżki posiekanej świeżej mięty 
- 2 łyżeczki świeżego, drobno startego imbiru 

 Do podania: posiekane orzeszki pistacjowe, ser feta, grzanki (opcjonalnie)

Przygotowanie
1. Arbuza kroję w dużą kostkę, wyłuskuję z niego pestki i razem z obranymi, umytymi i osuszonymi truskawkami umieszczam w blenderze. 
2. Dodaję posiekane liście mięty, sok z cytryny oraz obrany, starty na tarce, imbir.
3. Miksuję partiami na najniższych obrotach, tak aby pozostałe malutkie kawałki owoców.
4. Chłodnik na kilka godzin przed podaniem umieszczam w lodówce aby dobrze się schłodził.
Podaję z którymś z wymienionych dodatków, choć równie dobrze smakuje bez nich.

* przepis na podstawie "Kwestii Smaku"