Bakłażany faszerowane kuskusem


Produkty:

- 2 bakłażany
- kilka koktajlowych pomidorków albo dwa "klasyczne" pomidory
- 1/3 szklanki kuskus
- cebula
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 2- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- pęczek natki
- garść startego, zółtego sera
- 2 łyżki pestek słonecznika
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Bakłażany myję, kroję wzdłuż na pół. Nacinam miąższ dookoła bakłażana, a później jeszcze w kratkę, uważając aby nie przeciąć skórki. Bakłażany odrobinę solę i smaruję łyżką oliwy z oliwek. Wkładam je do naczynia żaroodpornego i piekę bez przykrycia przez 30 minut.
2. Kuskus wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem 0,5 cm ponad poziom kaszy i sosem sojowym. Odstawiam na kilka minut aż kasza wchłonie cały płyn.
3. Wyjmuję bakłażany z piekarnika i czekam chwilę aż ostygną (nie wyłączam piekarnika). Wybieram z nich miąższ (nasiona wyrzucam) i go siekam.
4. Drobno kroję cebulę, którą około 10 minut duszę na rozgrzanej oliwie. Pod koniec duszenia dodaję do niej kuskus, odsączony groszek, pokrojone pomidory, przeciśnięty czosnek, ziarna słonecznika i posiekaną natkę i miąższ z bakłażana. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną sosu sojowego.
5. Skórki bakłażanów wypełniam nadzieniem. 
6. Naczynie żaroodporne, w którym są bakłażany smaruję oliwą. Piekę przez 30 minut w piekarniku. Po tym czasie posypuję żółtym serem, w piekarniku ustawiam funkcję grill i piekę jeszcze 10 minut.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz