Tarta z zielonym groszkiem i szynką

Produkty na ciasto:
- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła pokrojonego na kawałki
- 25 g drobno startego parmezany
- zimna woda


Przygotowanie:


1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, dodaję parmezan, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do formy na tartę i wypełniam wnętrze. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formie na tartę, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję formę z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.




Produkty na farsz:
- 200- 250 g świeżego lub mrożonego groszku
- 2 szalotki posiekane na drobno
- 150 gram posiekanej drobno szynki albo polędwicy (np. sopockiej)
- 4 liście mięty
- 120 ml gęstej śmietany
- 3 żółtka
- sól
-świeżo zmielony pieprz


9. Wrzucam groszek do wrzącej, osolonej wody i gotuję przez 5 minut. Groszek odcedzam. 
10. Masło roztapiam na patelni, dodaję szalotki i smażę na małym ogniu przez kilka minut. Dorzucam szynkę (polędwicę) i smażę na wolnym ogniu 5 minut. Dodaję groszek, posiekaną miętę i jeszcze przez chwilę trzymam całość na ogniu.
11. Zdejmuję patelnię z ognia, wlewam śmietanę wymieszaną z żółtkami i mieszam. Doprawiam do smaku pieprzem i solą.
12. Przekładam do formy z podpieczonym ciastem.
13. Całość piekę 12 minut.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz