Zupa pieczarkowa

Produkty:


- 2 litry wody
- 2 podudzia z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 20 cm. kawałek pora
- 4 ziemniaki
- 50 dkg pieczarek
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- ewentualnie 2 kostki rosołowe (warzywne albo drobiowe)


Przygotowanie:


1. Do sporego garnka nalewam wodę, wkładam do niego opłukane podudzia kurczaka, obrane marchewki, pora i pietruszkę. Gotuję na wolnym ogniu około 20 minut, aż kurczak i warzywa będą miękkie. W międzyczasie szumuję.
2. Warzywa  wyjmuję z zupy. Sprawdzam czy mięso jest miękkie. Jeśli tak to wyciągam je z garnka, ostudzam i obieram z kości. Obrane mięso ponownie wrzucam do wywaru.
3. Umyte i pokrojone w plasterki pieczarki wkładam do zupy, chwilę później dorzucam do niej ziemniaki. 
4. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie kostkami rosołowymi. Gotuję jeszcze kwadrans, do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
5. Nalewam zupę na talerze i posypuję natką pietruszki.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz