Naleśniki z tuńczykiem


Ciasto naleśnikowe robię według tego przepisu.

Produkty potrzebne do farszu:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- czerwona cebula
- garść kaparów
- około pół główki sałaty
- 2 pomidory
- pół tubki pasty z tuńczyka
- odrobina soli
- świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Umytą i wysuszoną sałatę kroję w cienkie paski.
2. Cebulę szatkuję i smażę na łyżce oleju do momentu aż będzie miękka. Wrzucam do niej obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Duszę ze 2-3 minuty, dodaję tuńczyka. Całość gotuję jeszcze kilka minut. Na koniec, do farszu dokładam kapary, doprawiam do smaku solą, pieprzem i mieszam.
3. Na usmażonych wcześniej naleśnikach rozprowadzam równomiernie pastę z tuńczyka, rozkładam na nich paski sałaty i łyżkę farszu. Zwijam w rulon i kładę do naczynia żaroodpornego. 
4. Wypełnione farszem naleśniki wkładam na 5- 7 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.




4 komentarze

  1. Może być niezłe! :)

    Ja polecam z wędzonym łososiem i jakimś twarożkiem.

    pozdr

    OdpowiedzUsuń
  2. A "sprzedaż" recepturę na farsz łososiowy? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dam za darmo ;) Zwykły twarożek - coś w typie np. Almette, ale zwykły, naturalny, bezsmakowy. No i łosoś wędzony drobno pokrojony i wymieszany z twarożkiem. Ciasto naleśnikowe dobrze wtedy zrobić koperkowe (do ciasta dodajesz po prostu posiekany koperek, mieszasz i smażysz placki - koperkowe placki swoją drogą dobre z nadzieniem pieczarkowym :))

    pozdr

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki! :-) To następne pewnie będą z łososiem, choć w sezonie truskawkowym chodzą mi też po głowie naleśniki z truskawkami. Tak czy siak z łososiem na pewno zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń