Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mleka
- ćwierć szklanki mąki
- jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki roślinnego oleju
- pęczek cienkiego szczypiorku
- odrobina zimnej wody (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Wykonanie naleśników:
1. Mleko, mąkę, jajko, olej i sól miksuję ze sobą. Ciasto nie może mieć grudek. Powinno być gładkie o konsystencji śmietany. Na końcu dodaję drobno pokrojony szczypiorek. Mieszam.
2. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę oleju. Dobrze go rozprowadzam łyżeczkę oleju i mocno go rozgrzewam.
3. Na łyżkę wazową (około 45ml) nabieram ciasto i wlewam je na patelnię z gorącym tłuszczem (powinna to być cienka warstwa).
4. Smażę na średnim ogniu około 1,5 minuty z każdej strony.
Składniki na farsz:
- 1/2 kg świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 5 dkg włoskich orzechów
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 mała cebula
1. Szpinak myję, odciskam z wody ucinam ogonki i kroję.
2. Drobno siekam cebulę, która ląduje na rozgrzanej patelni. Duszę ją na maśle kilka minut.
3. Dodaję pokrojony szpinak, odciśnięty czosnek i smażę kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dorzucam orzechy. Mieszam.
Naleśniki wypełniam farszem, zwijam i jeśli wystygły podgrzewam.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz