Klopsy z indyka w pomidorowo- pikantnym sosie

Pikantność tych klopsików zależy od ilości chilli, którym je doprawimy. Mój mąż, który lubi "na ostro" kiedy za pierwszym razem doprawiłam je czubatą łyżeczką tej przyprawy wymiękł. Dlatego teraz daję połowę tamtej porcji, a i tak jest pikantnie.

Składniki:
- 1/2 kg mięsa z indyka (bez kości) np. udziec lub pierś z indyka.
- 1 cebula
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczka chilli
- sól i pieprz
- liście natki pietruszki

Składniki na sos pomidorowy:
- 500 gram sosu pomidorowego
- 2 płaskie łyżeczki suszonego oregano
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki chilli
- sól
- pieprz
- śmietana (opcjonalnie, ja nie daję)

Przygotowanie:

1. Mięso mielę w maszynce (albo proszę w sklepie żeby zmielono je przy mnie) i dodaję pozostałe składniki: posiekane drobno cebulę i natkę, parmezan, żółtko, chilli, do smaku sól i pieprz. Dokładnie je mieszam, wyrabiając masę i formuję z niego kulki.
2. W dużym rondlu gotuję 250 ml wody razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
3. Umieszczam we wrzątku kulki z mięsa, które pod przykryciem gotuję 10 minut (po pięciu minutach gotowania przekładam je na drugą stronę, woda nie musi zakrywać klopsików).
4. Po 10 minutach wlewam przecier pomidorowy, dodaję oregano, chilli, sól i pieprz. Gotuję 15- 20 minut na wolnym ogniu (ewentualnie dodaję śmietanę).

Klopsiki zazwyczaj podaję z kuskusem, wiejskim chlebem, makaronem albo ziemniakami.


1 komentarz

  1. Wyglądają przesmacznie. W moich okolicach sporządza się wersję soft:) zwaną zupą klopsikową.
    Tak czy owak:)mielone ulegnie torturom, chyba jednak Twego gotowania jak wyżej, bo oboje z połową pci odmiennej lubimy ostro przyprawiać.
    dziękuję!

    OdpowiedzUsuń