Dorsz z warzywami


Produkty:
- 2 filety z dorsza ( bez skórki)
- średnia cukinia
- por
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
- odrobina przyprawy chilli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Dorsza umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, oprószyłam solą, odrobiną pieprzu, natarłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem (po ząbku na filet) i skropiłam cytryną.
2. Cukinię i pora pokroiłam w plasterki, paprykę w kostkę, wrzuciłam je do miski, do której dodałam posiekaną natkę pietruszki. Warzywa wymieszałam z oliwą z oliwek oraz z przyprawami. Wyłożyłam je w żaroodpornym naczyniu i położyłam na nie dorsza, którego natarłam pozostałymi, rozgniecionymi dwoma ząbkami czosnku i skropiłam odrobiną oliwy.
3. Rybę umieściłam w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piekłam przez 20 minut, na ostatnie 5 minut zmieniając funkcję na grillowanie.


2 komentarze

  1. Dzisiaj w tym zestawie będziemy testować flądrę, bo dorsz, jeszcze przez co najmniej dwa miesiące, będzie pod ochroną :-)

    OdpowiedzUsuń