Kuskus z warzywami a`la Maroko

Produkty:
- szklanka kuskus
- 1 bakłażan
- 1 średnia cukinia
- puszka pomidorów bez skóry (albo 3 pomidory pokrojone w kostkę)
- papryka czerwona i pomarańczowa
- puszka ciecierzycy
- 3 małe cebule
- por
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mięta
- pół łyżeczki cukru
przyprawy do smaku:
- sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, kardamon, kurkuma, słodka papryka, cynamon, imbir


Przygotowanie:
1. Bakłażana solę żeby puścił wodę, dokładnie go płuczę i odciskam z wody np. papierowym ręcznikiem.
2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek szklę pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodaję pokrojone w dużą kostkę bakłażana, cukinię, paprykę i pora, smażę na małym ogniu kilka minut. Dodaję wrzącą wodę, sól, pieprz i odrobinę cukru, duszę pod przykryciem. Ubywający płyn uzupełniam wodą. 
3. W międzyczasie dodaję pomidory (z puszki). Po dziesięciu minutach duszenia dokładam cieciorkę. Całość doprawiam przyprawami.
4. Pięć minut przed końcem gotowania warzyw, przygotowuję kuskus. Zalewam go wrzącą wodą 0,5 cm ponad poziom kaszy.
5. Warzywa podaję na kuskus albo obok w miseczce i posypuję świeżą miętą.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz