Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta


Produkty

- opakowanie ciasta francuskiego
- 25 dkg świeżego szpinaku (od biedy opakowanie mrożonego)
- kilka suszonych pomidorów
- garść czarnych oliwek (bez pestek)
- 10 dkg sera feta pokrojonego w kostkę albo pokruszonego
- 2 jajka
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki pestek z dyni (wersja burżujska zarumienione na suchej patelni orzeszki pinii)
- zmiażdżone 2-3 ząbki czosnku 
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Szpinak ze trzema łyżkami wody gotuję na patelni przez 4 minuty aż zwiędnie. Przekładam go na sitko żeby odcedzić z nadmiaru wody, kroję i doprawiam do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.
2. Mieszam szpinak z pokrojonymi suszonymi pomidorami, serem feta, oliwkami, pestkami słonecznika (orzeszkami pinii), jajkiem i delikatnie mieszam.
3. Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na 5 minut przed włożeniem go do piekarnika. Wykładam nim okrągła formę do tarty, nakłuwam w kilku miejscach widelcem i wykładam farsz.
4. Tar†ę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 30- 40 minut.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz