Małżonek prosił żeby napisać, że jest to od wczoraj jego ulubione danie, ale powiedziałam żeby sam sobie napisał. Przecież nie będę wszystkiego robić za niego. Wystarczy, że gotuję za męża, a dzisiaj wyrzuciłam śmieci, które On obiecał wyrzucić ;-)
Przepis ten wygrzebałam na stronie Kwestii Smaku.
Produkty, które użyłam to:
- 4 papryki, dwie czerwone i dwie żółte
- 1/2 kubka kuskus
- 1/2 kubka bulionu warzywnego
- pęczek natki
- pęczek szczypioru
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/3 opakowania (około 100 g) sera feta
- 3 łyżeczki orzeszków pinii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Papryki myję, kroję w poprzek na pół. Oczyszczam z gniazd nasiennych i wkładam do żaroodpornego naczynia. Oprószam warzywa solą, pieprzem i smaruję oliwą z oliwek. Wkładam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekę 15 minut.
2. W czasie kiedy podpiekam papryki przygotowuję kuskus. Wsypuję go do miski i zalewam gorącym bulionem 0,5 cm powyżej kaszy. Kuskus zostawiam na 5 minut pod przykryciem, do tego czasu powinien wchłonąć cały płyn. Po tym czasie rozdrabniam kaszę widelcem, dodaję posiekane natkę, szczypiorek, pokrojone w ćwiartki pomidorki, ser feta, podsmażone na suchej patelni orzeszki pinii i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. Delikatnie mieszam.
3. Wyjmuję z piekarnika papryki. Ich dolne części wypełniam przygotowanym farszem z kuskusem i przykrywam drugą połówką.
4. W piekarniku ustawiam funkcję grilla, wkładam naczynie żaroodporne z nafaszerowanymi paprykami i piekę 10 minut pilnując żeby papryki się nie przypaliły, a ser feta rozpuścił.
5. Wyjmuję papryki z piekarnika, nakładam na talerze i się zajadam.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz