Pieczona papryka faszerowana kuskusem

Małżonek prosił żeby napisać, że jest to od wczoraj jego ulubione danie, ale powiedziałam żeby sam sobie napisał. Przecież nie będę wszystkiego robić za niego. Wystarczy, że gotuję za męża, a dzisiaj wyrzuciłam śmieci, które On obiecał wyrzucić ;-)

Przepis ten wygrzebałam na stronie Kwestii Smaku.
Produkty, które użyłam to:
 - 4 papryki, dwie czerwone i dwie żółte
- 1/2 kubka kuskus
- 1/2 kubka bulionu warzywnego    
- pęczek natki
- pęczek szczypioru
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/3 opakowania (około 100 g) sera feta
- 3 łyżeczki orzeszków pinii
- 3 łyżki oliwy z oliwek   

Przygotowanie:


1. Papryki myję, kroję w poprzek na pół. Oczyszczam z gniazd nasiennych i wkładam do żaroodpornego naczynia. Oprószam warzywa solą, pieprzem i smaruję oliwą z oliwek. Wkładam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekę 15 minut.
2. W czasie kiedy podpiekam papryki przygotowuję kuskus. Wsypuję go do miski i zalewam gorącym bulionem 0,5 cm powyżej kaszy. Kuskus zostawiam na 5 minut pod przykryciem, do tego czasu powinien wchłonąć cały płyn. Po tym czasie rozdrabniam kaszę widelcem, dodaję posiekane natkę,  szczypiorek, pokrojone w ćwiartki pomidorki, ser feta, podsmażone na suchej patelni orzeszki pinii i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. Delikatnie mieszam.
3. Wyjmuję z piekarnika papryki. Ich dolne części wypełniam przygotowanym farszem z kuskusem i przykrywam drugą połówką. 
4. W piekarniku ustawiam funkcję grilla, wkładam naczynie żaroodporne z nafaszerowanymi paprykami i piekę 10 minut pilnując żeby papryki się nie przypaliły, a ser feta rozpuścił.
5. Wyjmuję papryki z piekarnika, nakładam na talerze i się zajadam.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz