- 500 ml wywaru warzywnego (jak ktoś nie chce bardzo gęstej zupy może dodać jeszcze 250 ml wody)
- 1 większa cukinia
- pół świeżego zielonego ogórka
- 50 g śmietanowego serka topionego
- 2- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 2 łyżki masła
- świeżo mielony pieprz
- sól
- papryka
- 100 ml koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
1. Cebulę kilka minut podsmażam na maśle aż się zeszkli. Dodaję do niej startą, razem ze skórką, cukinię i duszę 12 minut.
2. Kiedy cukinia i cebula są już podduszone, dodaję do nich wyciśnięty czosnek. Mieszam. Całość przekładam do garnka z wywarem.
3. Na tarce ścieram ogórka (też razem ze skórką) i dokładam do zupy razem z przecierem pomidorowym. Gotuję 10 minut.
4. Po tym czasie zestawiam zupę z garnka i miksuję. Dodaję serek topiony, sól, pieprz i paprykę do smaku. Gotuję co najmniej 10 minut, do momentu rozpuszczenia serka.
5. Przelewam na talerze i doprawiam ją świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz