1. tarta przed włożeniem do piekarnika, 2. najlepsze sardynki, prosto z grilla, jadłam w Portugalii |
W obecnym rankingu tarta ta, ma koszulkę lidera. Pomysł na nią wziął się z mojego ogromnego smaka na sardynki.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 puszki sardynek w oleju
- 3 średnie pomidory (około 400- 500g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- zmiażdżone 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta cukru
- garść czarnych oliwek (bez pestek)
- garść kaparów
- pół łyżeczki suszonego oregano
- łyżka tymianku
Przygotowanie:
1. Pomidory zalewam wrzątkiem i zdejmuję z nich skórkę. Kroję w kostkę i wrzucam do rondelka razem z oliwą z oliwek, czosnkiem, solą, cukrem i oregano. Całość gotuję 20 minut. Pomidory powinny trochę zgęstnieć. Odstawiam na chwilę żeby ostygły.
2. Ciasto wyjmuję 5 minut przed włożeniem do piekarnika. Wykładam nim formę do tarty, którą delikatnie smaruję masłem.
3. Pomidory rozprowadzam na spodzie ciasta, na nie układam sardynki. Posypuję oliwkami, kaparami i tymiankiem. Skrapiam odrobiną oleju z sardynek. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20-25 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz