Ciasteczka ryżowe

ku przestrodze!
Przepis na te ciastka pochodzi z opakowania mąki ryżowej firmy Melvit.
Wychodzi z nich blacha tak twardych "ciasteczek", że nie sposób wbić się w nie zębami.
Czasami zdarza mi się robić potrawy według receptur podanych przez producentów danego produktu, ale ten przepis nadaje się do wyrzucenia do śmieci razem z wypiekami sporządzonymi według niego.

Składniki:


- 2 szklanki mąki ryżowej

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oliwy

- 1/2 szklanki wody


Przygotowanie:


1. Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier.

2. Wszystkie składniki wymieszałam. Dodałam do nich oliwę i wodę. Jeśli mąka "pije" dużo wody to daję więcej niż jest w przepisie.  Ciasto powinno być gęste.
3. Formuję z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Układam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
4. Ciasteczka piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


2 komentarze

  1. Jestem bardzo ciekawa ich smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beznadzieja. Twarde jak kamień i w sumie tak smakuje. Ohydztwo, nie róbcie tego błędu, nie zabierajcie się za ten przepis. Szkoda czasu i produktów, cała blacha tych ''ciastek'' poszła do śmietnika. Nie umiem nawet ująć tego obrzydliwego smaku..

    OdpowiedzUsuń