Muffinki czekoladowe z malinami


Składniki:

- 225 g mąki pszennej
- 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 300 ml kwaśnej śmietany 18%
- 80 g brązowego cukru
- 60 g białego cukru
- 100 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- w szklanki malin (świeżych lub mrożonych)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
1. Przez sito przesiałam do miski mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodałam oba rodzaje cukru i wymieszałam.
2. W drugim naczyniu wymieszałam mokre składniki: roztrzepane jajka, śmietanę i olej.
3. Połączyłam zawartość obu naczyń, mieszając przez chwilę do połączenia się składników.. Dodałam maliny i posiekaną czekoladę, jeszcze raz wymieszałam.
4. Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami (najlepiej wykonane z papieru deszczoodpornego), wypełniłam je ciastem do 3/4 wysokości.
5. Piekłam 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. 
6. Gotowe babeczki studziłam na kratce.

przepis: "Moje wypieki i desery" Dorota Świątkowska





2 komentarze