Pasztet z dyni i cieciorki

Składniki:

- 450 g puree z dyni*
- 450 g ugotowanej zielonej albo brązowej cieciorki 
- 3 jabłka, obrane i starte na drobne tarce
- 2 cebule 
- 1 łyżka oleju (może być olej orzechowy)
- 1,75 g suszonej szałwii 
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
-0,5 łyżki mielonego pieprzu 
- 0,5 łyżki mielonej kolendry 
- 1 łyżeczka soli 
-  1 ząbek czosnku 
- 5 łyżek otrębów owsianych + do oprószenia pasztetu przed pieczeniem

Przygotowanie:

* Żeby otrzymać puree, dynię pokroiłam na duże kawałki i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 30-40 minut (nie przekraczam 60 minut). Po tym czasie sprawdziłam widelcem najgrubsze kawałki i jeżeli były miękkie, wyciągnęłam warzywo z piekarnika. Łyżką wybrałam miąższ ze skorupy i zmiksowałam ręcznym blenderem na puree. Zostawiłam na noc na sitku, by pozbyć się jak największej ilości płynu.

1.Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, umieściłam na niej poszatkowaną cebulę, którą smażyłam do czasu, aż się zeszkliła.
2. Zblendowałam dynię razem z cieciorką, dodałam utarte jabłko, podsmażoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz otręby. Starannie wymieszałam wszystkie składniki. 
3. Gotową masę przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
4. Wierzch pasztetu posypałam otrębami i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika.
5. Piekłam 50 minut. 
6. Gotowy pasztet studziłam w foremce kilka godzin. Na drugi dzień wyjęłam z foremki.

3 komentarze