Pasztet z dyni i kaszy jaglanej


Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
- 400 g tartej dyni (na tarce z dużymi oczkami)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 3 jajka 
- 2 łyżki otrębów owsianych, 
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki posiekanego czosnku
- 1 starta marchewka 
 - 1 poszatkowana cebula
- 1 łyżeczka gałki gałki muszkatołowej
 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- papryczka chilli albo płatki chili do smaku 
- kawałek masła (albo 2 łyżki oleju)  do smażenia i do wysmarowania blachy  + bułka tarta do jej oprószenia

Przygotowanie

1. Na patelni rozgrzałam olej i umieściłam na niej cebulę z czosnkiem. Smażyłam około 2 minut. Po tym czasie wrzuciłam startą dynię i dusiłam kilkanaście minut, do czasu, aż dynia zmiękła. Odstawiłam do ostudzenia.
2. W międzyczasie ugotowałam kaszę jaglaną. 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej  to około jednej szklanki nieugotowanej*. Kaszę przed ugotowaniem zalałam zimną wodą i odstawiłam na godzinę. Po upływie tego czasu wylałam z kaszy wodę i wrzuciłam ją na osolony wrzątek z łyżką oliwy (proporcja kaszy i wody 2:1 czyli np. na szklankę kaszy daję dwie szklanki wrzącej wody). Po okołu 15 minutach kiedy woda wsiąkła w kaszę, wyłączyłam gaz, garnek z kaszą przykryłam i odstawiłam na kilka minut).
3. Ręcznym blenderem zmiksowałam na gładką masę ugotowaną i ostudzoną kaszę, bułkę tartą, siemię lniane, otręby i jajka. 
4. Powstałą masę połączyłam z warzywami z patelni oraz z przyprawami: gałką muszkatołową, papryczką chili, solą i pieprzem. Przełożyłam do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o wymiarach 25 cm x 13,5 cm
5. Pasztet piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40 minut. Następnie studziłam całą noc w foremce. Rano wyjęłam.

2 komentarze