Makaron z bakłażanem i krewetkami
























Składniki na 2 porcje:

- 200 g dowolnego makaronu
-  1 nieduży bakłażan
- 2- 3 ząbki czosnku
- 200 - 250 g koktajlowych krewetek
- kilkanaście zielonych oliwek
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 1/ 2 łyżki suszonej bazylii
- odrobina oregano (opcjonalnie)
- posiekane liście natki
- posiekany koperek
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz

Przygotowanie:

1. W garnku gotuję osoloną wodę na makaron, który wrzucam do niego kiedy woda zacznie się gotować. Gotuję według przepisu na opakowaniu około 10- 12 minut.
2. W szerokim rondlu podgrzewam oliwę, na której kilka sekund podsmażam czosnek, pilnując żeby nie zrobił się brązowy. Dodaję do tego pokrojonego w kostkę bakłażana i oliwki. Duszę mniej więcej  12 minut (bakłażan powinien być miękki). Dodaję krewetki i gotuję jeszcze góra 5 minut. Doprawiam bazylią, tymianki, oregano oraz sokiem z cytryny. Solę i pieprzę do smaku. 
3. Podaję ze świeżą natką i sporą ilością koperku.

2 komentarze