wtorek, 31 maja 2011

Zielona sałatka z sosem jogurtowo czosnkowym


Produkty:
- 1 sałata lodowa
- garść kaparów
- garść zielonych oliwek (bez pestek)
- 0,25 puszki zielonego groszku
- 1 ząbek czosnku 
- 2 łyżki jogurtu naturalnego ( użyłam greckiego jogurtu)
- 2 łyżki majonezu (można sobie darować, ale wtedy zamiast niego daję więcej jogurtu)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- garść posiekanej natki pietruszki (równie dobrze może być posiekany koperek)

Przygotowanie:

1. Sałatę lodową płuczę pod strumieniem bieżącej wody, kroję ją w kwadrat (na 4 części). Liście rozdzielam i suszę na papierowym ręczniku (albo w suszarce do sałaty).
2. Osuszone liście sałaty rozkładam na talerzu, Posypuję je kaparami, oliwkami i groszkiem. Oprószam solą i pieprzem.
3. Przygotowuję sos: wyciskam ząbek czosnku, który dokładnie rozcieram nożem z odrobiną soli. Łączę go z jogurtem, majonezem i sokiem z cytryny. Doprawiam pieprzem i polewam nim sałatkę.
4. Całość posypuję natką/koperkiem i skrapiam oliwą z oliwek.

poniedziałek, 30 maja 2011

Tarta z sardynkami

Tarta ta powstała na szybko, z produktów, które przed wypłatą ostały się w lodówce. Jest to moja druga tarta z sardynkami, pierwsza w odróżnieniu od tej była na pomidorach.

Dzisiaj potrzebowałam takie produkty:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 puszki sardynek w oleju
- 5 dużych cebul (600 gr)
- oliwki (dałam zielone, ale proponuję czarne)
- papryczka chilli
- tymianek (najlepiej świeży)
- oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie
1. Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki. Wykładam nim formę do tarty.
2. Drobno kroję cebulę.
3. Na grubej patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam na niego cebulę, którą smażę na małym ogniu. 
4. Kiedy cebula jest miękka, rozkładam ją na cieście francuskim, a na nią układam sardynki.  Pomiędzy sardynkami umieszczam oliwki. Tartę posypuję drobno pokrojoną papryczką chilli oraz tymiankiem.
3. Tartę piekę w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 minut.

sobota, 28 maja 2011

Dorsz z warzywami


Produkty:
- 2 filety z dorsza ( bez skórki)
- średnia cukinia
- por
- 1 mała papryka czerwona
- 1 mała papryka żółta
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
- odrobina przyprawy chilli
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Dorsza umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, oprószyłam solą, odrobiną pieprzu, natarłam przeciśniętym przez praskę czosnkiem (po ząbku na filet) i skropiłam cytryną.
2. Cukinię i pora pokroiłam w plasterki, paprykę w kostkę, wrzuciłam je do miski, do której dodałam posiekaną natkę pietruszki. Warzywa wymieszałam z oliwą z oliwek oraz z przyprawami. Wyłożyłam je w żaroodpornym naczyniu i położyłam na nie dorsza, którego natarłam pozostałymi, rozgniecionymi dwoma ząbkami czosnku i skropiłam odrobiną oliwy.
3. Rybę umieściłam w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piekłam przez 20 minut, na ostatnie 5 minut zmieniając funkcję na grillowanie.

piątek, 27 maja 2011

Bakłażany faszerowane kuskusem


Produkty:

- 2 bakłażany
- kilka koktajlowych pomidorków albo dwa "klasyczne" pomidory
- 1/3 szklanki kuskus
- cebula
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 2- 3 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- pęczek natki
- garść startego, zółtego sera
- 2 łyżki pestek słonecznika
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Bakłażany myję, kroję wzdłuż na pół. Nacinam miąższ dookoła bakłażana, a później jeszcze w kratkę, uważając aby nie przeciąć skórki. Bakłażany odrobinę solę i smaruję łyżką oliwy z oliwek. Wkładam je do naczynia żaroodpornego i piekę bez przykrycia przez 30 minut.
2. Kuskus wsypuję do miseczki, zalewam wrzątkiem 0,5 cm ponad poziom kaszy i sosem sojowym. Odstawiam na kilka minut aż kasza wchłonie cały płyn.
3. Wyjmuję bakłażany z piekarnika i czekam chwilę aż ostygną (nie wyłączam piekarnika). Wybieram z nich miąższ (nasiona wyrzucam) i go siekam.
4. Drobno kroję cebulę, którą około 10 minut duszę na rozgrzanej oliwie. Pod koniec duszenia dodaję do niej kuskus, odsączony groszek, pokrojone pomidory, przeciśnięty czosnek, ziarna słonecznika i posiekaną natkę i miąższ z bakłażana. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną sosu sojowego.
5. Skórki bakłażanów wypełniam nadzieniem. 
6. Naczynie żaroodporne, w którym są bakłażany smaruję oliwą. Piekę przez 30 minut w piekarniku. Po tym czasie posypuję żółtym serem, w piekarniku ustawiam funkcję grill i piekę jeszcze 10 minut.

czwartek, 26 maja 2011

Naleśniki z tuńczykiem


Ciasto naleśnikowe robię według tego przepisu.

Produkty potrzebne do farszu:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- czerwona cebula
- garść kaparów
- około pół główki sałaty
- 2 pomidory
- pół tubki pasty z tuńczyka
- odrobina soli
- świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

1. Umytą i wysuszoną sałatę kroję w cienkie paski.
2. Cebulę szatkuję i smażę na łyżce oleju do momentu aż będzie miękka. Wrzucam do niej obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Duszę ze 2-3 minuty, dodaję tuńczyka. Całość gotuję jeszcze kilka minut. Na koniec, do farszu dokładam kapary, doprawiam do smaku solą, pieprzem i mieszam.
3. Na usmażonych wcześniej naleśnikach rozprowadzam równomiernie pastę z tuńczyka, rozkładam na nich paski sałaty i łyżkę farszu. Zwijam w rulon i kładę do naczynia żaroodpornego. 
4. Wypełnione farszem naleśniki wkładam na 5- 7 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.


środa, 25 maja 2011

Ciastka owsiane z wiórkami kokosowymi

Składniki:

- pół kostki masła (125 gr)
- 2- 2,5 szkl płatków owsianych
- 2 jajka
- pół szklanki cukru
- łyżeczka aromatu waniliowego/ migdałowego
- opakowanie cukru waniliowego
- 100 g wiórek kokosowych

Przygotowanie:

1. Masło ucieram z żółtkami, cukrem, aromatem i cukrem waniliowym.
2. Do utartej masy dodaje płatki owsiane, wiórki kokosowe i przez parę minut  mieszam całość.
3. Z białek ubijam pianę, dodaję łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijam.
4. Masę delikatnie łączę z pianą.
5. Na sucha blachę nakładam łyżką (albo formuję ręką) ciasteczka.
6. Ciasteczka piekę na złoty kolor, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, 12- 15 minut.
7. Zdejmuje je z blachy kiedy ostygną.

wtorek, 24 maja 2011

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekankę tę robiłam według przepisu zamieszczonego w 4 numerze miesięcznika "Kuchnia".  
Jest to świetna receptura na danie/kolację kiedy mamy dziurę budżetową czyli kolokwialnie mówiąc jesteśmy "w dupie finansowej".

Produkty:
- 1 kg młodych ziemniaków
- dwa plasterki drobno startego ementalera

Masa śmietanowa
- 1 jajko
- 200 ml śmietany
- trzy plasterki startego ementalera
- 1/2 startej gałki muszkatołowej
- 1 pęczek oregano
- sól
- pieprz 

Przygotowanie:
1. Umyte ziemniaki (jeśli są z cienką skórką nie musimy ich obierać) kroimy na plasterki o grubości 3 mm. Wrzucamy do wrzącej (proponuję osolonej, bo w przepisie nie jest to zaznaczone) wody i gotujemy 7 minut.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
4. Robimy masę śmietanową, mieszając dokładnie wszystkie składniki.
5. Odcedzone ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, pokrywamy warstwą masy śmietanowej, znów układamy warstwę ziemniaków i zalewamy resztą masy. Posypujemy startym serem.
6. Pieczemy 40 minut na środkowej półce piekarnika ( ja piekłam 30 minut i było ok). Wierzch powinien nabrać złocistego koloru.
Danie jest podobno wyśmienite również na zimno, ale nie zdążyliśmy się o tym przekonać, bo zapiekanka zniknęła nam z talerza w ułamku sekundy.

poniedziałek, 23 maja 2011

Ciasto naleśnikowe

Składniki:

- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie  wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju
- około 2 łyżek cukru ( na naleśniki ze słodkim farszem)
- olej do smażenie

Przygotowanie:

1. Jajka wbijam do miski, solę. Mieszam z płynem. Cały czas mieszając (ubijając) dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).
2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.

niedziela, 22 maja 2011

Tarta z sardynkami na pomidorach

1. tarta przed włożeniem do piekarnika, 2. najlepsze sardynki, prosto z grilla,  jadłam w Portugalii
W obecnym rankingu tarta ta, ma koszulkę lidera. Pomysł na nią wziął się z mojego ogromnego smaka na sardynki.

Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 puszki sardynek w oleju
- 3 średnie pomidory (około 400- 500g)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- zmiażdżone 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- szczypta cukru
- garść czarnych oliwek (bez pestek)
- garść kaparów
- pół łyżeczki suszonego oregano
- łyżka tymianku

Przygotowanie:

1. Pomidory zalewam wrzątkiem i zdejmuję z nich skórkę. Kroję w kostkę i wrzucam do rondelka razem z oliwą z oliwek, czosnkiem, solą, cukrem i oregano. Całość gotuję 20 minut. Pomidory powinny trochę zgęstnieć. Odstawiam na chwilę żeby ostygły.
2. Ciasto wyjmuję 5 minut przed włożeniem do piekarnika. Wykładam nim formę do tarty, którą delikatnie smaruję masłem.
3. Pomidory rozprowadzam na spodzie ciasta, na nie układam sardynki. Posypuję oliwkami, kaparami i tymiankiem. Skrapiam odrobiną oleju z sardynek. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20-25 minut.

sobota, 21 maja 2011

Naleśniki ze świeżym szpinakiem


Składniki na ciasto:

- 1,5 szklanki mleka
- ćwierć szklanki mąki
- jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki roślinnego oleju
 - pęczek cienkiego szczypiorku
- odrobina zimnej wody (opcjonalnie)
- olej do smażenia

Wykonanie naleśników:

1. Mleko, mąkę, jajko, olej i sól miksuję ze sobą. Ciasto nie może mieć grudek. Powinno być gładkie o konsystencji śmietany. Na końcu dodaję drobno pokrojony szczypiorek. Mieszam.
2. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę oleju. Dobrze go rozprowadzam łyżeczkę oleju i mocno go rozgrzewam.
3. Na łyżkę wazową (około 45ml) nabieram ciasto i wlewam je na patelnię z gorącym tłuszczem (powinna to być cienka warstwa).
4. Smażę na średnim ogniu około 1,5 minuty z każdej strony.

Składniki na farsz:

- 1/2 kg świeżego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 5 dkg włoskich orzechów
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1 mała cebula
Przygotowanie:

1. Szpinak myję, odciskam z wody ucinam ogonki i kroję.
2. Drobno siekam cebulę, która ląduje na rozgrzanej patelni. Duszę ją na maśle kilka minut. 
3. Dodaję pokrojony szpinak, odciśnięty czosnek i smażę kilka minut. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dorzucam orzechy. Mieszam.

Naleśniki wypełniam farszem, zwijam i jeśli wystygły podgrzewam.

piątek, 20 maja 2011

Zupa krem z cukinii

Składniki:

- 500 ml wywaru warzywnego (jak ktoś nie chce bardzo gęstej zupy może dodać jeszcze 250 ml wody)
- 1 większa cukinia
- pół świeżego zielonego ogórka
- 50 g śmietanowego serka topionego
- 2- 3 ząbki czosnku
- cebula
- 2 łyżki masła
- świeżo mielony pieprz
- sól
- papryka 
- 100 ml koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1. Cebulę kilka minut podsmażam na maśle aż się zeszkli. Dodaję do niej startą, razem ze skórką, cukinię i duszę 12 minut. 
2. Kiedy cukinia i cebula są już podduszone, dodaję do nich wyciśnięty czosnek. Mieszam. Całość przekładam do garnka z wywarem.
3. Na tarce ścieram ogórka (też razem ze skórką) i dokładam do zupy razem z przecierem pomidorowym. Gotuję 10 minut.
4. Po tym czasie zestawiam zupę z garnka i miksuję. Dodaję serek topiony, sól, pieprz i paprykę do smaku. Gotuję co najmniej 10 minut, do momentu rozpuszczenia serka.
5. Przelewam na talerze i doprawiam ją świeżo zmielonym pieprzem.

czwartek, 19 maja 2011

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i pestkami słonecznika

Kiedy zawiozłam te ciastka na spróbowanie do Wujostwa, usłyszałam od wujka Janusza: możesz je piec w każdej ilości! :-)

Składniki:

- 3 szklanki płatków owsianych
- niecała kostka margaryny (220 g)
- 100 g rodzynek
- 100 g ziaren słonecznika (łuskane)
- 2 jajka
- 1 szklanka ciemnego cukru
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamony
- 1/2 łyżeczki cukru cynamonowego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Margarynę ucieram z brązowym i białym (ewentualnie cynamonowym) cukrem na gładką masę.
2. Dodaję jajka, sól i wanilię nadal miksując.
3. Na koniec dodaje płatki owsiane, rodzynki i ziarna słonecznika. Całość dokładnie mieszam.
4. Ciastka nakładam dużą łyżką na suchą blachę.
5. Piekę je około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

środa, 18 maja 2011

Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta


Produkty

- opakowanie ciasta francuskiego
- 25 dkg świeżego szpinaku (od biedy opakowanie mrożonego)
- kilka suszonych pomidorów
- garść czarnych oliwek (bez pestek)
- 10 dkg sera feta pokrojonego w kostkę albo pokruszonego
- 2 jajka
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2-3 łyżki pestek z dyni (wersja burżujska zarumienione na suchej patelni orzeszki pinii)
- zmiażdżone 2-3 ząbki czosnku 
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Szpinak ze trzema łyżkami wody gotuję na patelni przez 4 minuty aż zwiędnie. Przekładam go na sitko żeby odcedzić z nadmiaru wody, kroję i doprawiam do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem.
2. Mieszam szpinak z pokrojonymi suszonymi pomidorami, serem feta, oliwkami, pestkami słonecznika (orzeszkami pinii), jajkiem i delikatnie mieszam.
3. Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na 5 minut przed włożeniem go do piekarnika. Wykładam nim okrągła formę do tarty, nakłuwam w kilku miejscach widelcem i wykładam farsz.
4. Tar†ę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 30- 40 minut.

wtorek, 17 maja 2011

Makaron z bakłażanem i krewetkami
























Składniki na 2 porcje:

- 200 g dowolnego makaronu
-  1 nieduży bakłażan
- 2- 3 ząbki czosnku
- 200 - 250 g koktajlowych krewetek
- kilkanaście zielonych oliwek
- 1/2 łyżki suszonego tymianku
- 1/ 2 łyżki suszonej bazylii
- odrobina oregano (opcjonalnie)
- posiekane liście natki
- posiekany koperek
- 3 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz

Przygotowanie:

1. W garnku gotuję osoloną wodę na makaron, który wrzucam do niego kiedy woda zacznie się gotować. Gotuję według przepisu na opakowaniu około 10- 12 minut.
2. W szerokim rondlu podgrzewam oliwę, na której kilka sekund podsmażam czosnek, pilnując żeby nie zrobił się brązowy. Dodaję do tego pokrojonego w kostkę bakłażana i oliwki. Duszę mniej więcej  12 minut (bakłażan powinien być miękki). Dodaję krewetki i gotuję jeszcze góra 5 minut. Doprawiam bazylią, tymianki, oregano oraz sokiem z cytryny. Solę i pieprzę do smaku. 
3. Podaję ze świeżą natką i sporą ilością koperku.

poniedziałek, 16 maja 2011

Klopsy z indyka w pomidorowo- pikantnym sosie

Pikantność tych klopsików zależy od ilości chilli, którym je doprawimy. Mój mąż, który lubi "na ostro" kiedy za pierwszym razem doprawiłam je czubatą łyżeczką tej przyprawy wymiękł. Dlatego teraz daję połowę tamtej porcji, a i tak jest pikantnie.

Składniki:
- 1/2 kg mięsa z indyka (bez kości) np. udziec lub pierś z indyka.
- 1 cebula
- 3-4 łyżki tartego parmezanu
- 1 żółtko
- 1/4 łyżeczka chilli
- sól i pieprz
- liście natki pietruszki

Składniki na sos pomidorowy:
- 500 gram sosu pomidorowego
- 2 płaskie łyżeczki suszonego oregano
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/4 łyżeczki chilli
- sól
- pieprz
- śmietana (opcjonalnie, ja nie daję)

Przygotowanie:

1. Mięso mielę w maszynce (albo proszę w sklepie żeby zmielono je przy mnie) i dodaję pozostałe składniki: posiekane drobno cebulę i natkę, parmezan, żółtko, chilli, do smaku sól i pieprz. Dokładnie je mieszam, wyrabiając masę i formuję z niego kulki.
2. W dużym rondlu gotuję 250 ml wody razem z liściem laurowym i zielem angielskim.
3. Umieszczam we wrzątku kulki z mięsa, które pod przykryciem gotuję 10 minut (po pięciu minutach gotowania przekładam je na drugą stronę, woda nie musi zakrywać klopsików).
4. Po 10 minutach wlewam przecier pomidorowy, dodaję oregano, chilli, sól i pieprz. Gotuję 15- 20 minut na wolnym ogniu (ewentualnie dodaję śmietanę).

Klopsiki zazwyczaj podaję z kuskusem, wiejskim chlebem, makaronem albo ziemniakami.

niedziela, 15 maja 2011

Zielony smoothie

Zdrowy, orzeźwiający napój na bazie wody, owoców i warzyw. Autorem tego przepisu jest Dan McDonald
To pierwszy taki smoothie, który zrobiłam, będą następne inspirowane pomysłami Dana.


Składniki:
- 3/4 szklanki wody niegazowanej
- 2 kiwi
- garść szpinaku
- 1 gruszka
- 1 awokado
- kilka liści selera naciowego


Przygotowanie:


Do blendera nalewam wodę, wrzucam do niego dokładnie umyte i osuszone listki szpinaku, pokrojone w kostkę awokado, kiwi, gruszkę i listki selera naciowego. Miksuję. 
Pijemy



sobota, 14 maja 2011

Pieczona papryka faszerowana kuskusem














Mąż powiedział:
- napisz, że od wczoraj jest to moje ulubione danie
- sam sobie napisz, odpowiedziałam, bo w końcu dlaczego mam robić za niego coś, co śmiało mógłby zrobić sam ;-)
Tak czy siak, przyznam mężowi rację. Papryki wyszły rewelacyjne i często będą rozpieszczać nasze łakome podniebienia ;-)

Produkty:   

- 4 papryki (czerwona i żółta, żeby było kolorowo)
- 1/2 szklanki kuskus
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- pęczek natki
- pęczek cienkiego szczypiorku
- kilka pomidorków koktajlowych (dałam 10)
- 3 łyżeczki orzeszków pinii
- 100 g sera feta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. Papryki kroję na pół w poprzek, usuwam gniazda nasienne, myję. Oprószam je ze wszystkich stron solą i pieprzem, smaruję oliwą z oliwek. Układam w naczyniu żaroodpornym, które wkładam na 15 minut do nagrzanego do 190 stopni piekarnika.
2. Podczas gdy papryki balują w piekarniku, przygotowuję farsz z kuskus. Kaszę wsypuję do miski, zalewam gorącym bulionem pół centymetra ponad poziom kuskusa. Przykrywam miskę z kaszą i odstawiam na pięć minut. Jak już kasza wchłonie cały płyn, rozdrabniam ją delikatnie widelcem i dorzucam do niej posiekane natkę i szczypiorek, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, podsmażone na suchej patelni orzeszki pinii, pokrojony w kostkę ser feta. Całość doprawiam dwiema łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem. Delikatnie mieszam.
3. Po 15 minutach wyjmuję papryki z piekarnika. Sałatką z kuskusa wypełniam ich dolną część, a drugą połówką przykrywam papryki.
4. W piekarniku ustawiam funkcję grilla, wkładam wypełnione farszem papryki i pieką przez 10 minut, obserwując czy skórki w warzywach się nie przypalają, a ser się rozpuszcza.

piątek, 13 maja 2011

Oscypek marynowany w sosie miodowo- cytrynowym

Produkty:

- 40 dkg oscypka
- 75 gr miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 papryczki chilli
- 25 dkg pomidorków koktajlowych
- 75 ml oleju lnianego
- do smaku sól i swieżo zmielony pieprz

Przygotowanie:  

1. Miód, sok z cytryny i pokrojoną papryczkę chilli mieszam ze sobą.
2. Oscypka kroję w plastry o grubości 1,5- 2 cm i wkładam na godzinę do przygotowanej miodowo- cytrynowej marynaty.
3. Po godzinie wykładam osypki w żaroodpornym naczyniu i zapiekam w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 5 minut.
4. W tym czasie umyte i wysuszone pomidorki przekrawam na połówki, doprawiam solą, pieprzem i skrapiam olejem.
5. Ser wyjmuję z piekarnika i podaję razem z pomidorkami.

Pieczona papryka faszerowana kuskusem

Małżonek prosił żeby napisać, że jest to od wczoraj jego ulubione danie, ale powiedziałam żeby sam sobie napisał. Przecież nie będę wszystkiego robić za niego. Wystarczy, że gotuję za męża, a dzisiaj wyrzuciłam śmieci, które On obiecał wyrzucić ;-)

Przepis ten wygrzebałam na stronie Kwestii Smaku.
Produkty, które użyłam to:
 - 4 papryki, dwie czerwone i dwie żółte
- 1/2 kubka kuskus
- 1/2 kubka bulionu warzywnego    
- pęczek natki
- pęczek szczypioru
- 10 pomidorków koktajlowych
- 1/3 opakowania (około 100 g) sera feta
- 3 łyżeczki orzeszków pinii
- 3 łyżki oliwy z oliwek   

Przygotowanie:


1. Papryki myję, kroję w poprzek na pół. Oczyszczam z gniazd nasiennych i wkładam do żaroodpornego naczynia. Oprószam warzywa solą, pieprzem i smaruję oliwą z oliwek. Wkładam do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piekę 15 minut.
2. W czasie kiedy podpiekam papryki przygotowuję kuskus. Wsypuję go do miski i zalewam gorącym bulionem 0,5 cm powyżej kaszy. Kuskus zostawiam na 5 minut pod przykryciem, do tego czasu powinien wchłonąć cały płyn. Po tym czasie rozdrabniam kaszę widelcem, dodaję posiekane natkę,  szczypiorek, pokrojone w ćwiartki pomidorki, ser feta, podsmażone na suchej patelni orzeszki pinii i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiam solą i pieprzem. Delikatnie mieszam.
3. Wyjmuję z piekarnika papryki. Ich dolne części wypełniam przygotowanym farszem z kuskusem i przykrywam drugą połówką. 
4. W piekarniku ustawiam funkcję grilla, wkładam naczynie żaroodporne z nafaszerowanymi paprykami i piekę 10 minut pilnując żeby papryki się nie przypaliły, a ser feta rozpuścił.
5. Wyjmuję papryki z piekarnika, nakładam na talerze i się zajadam.

czwartek, 12 maja 2011

Zupa krem marchwiowo- pomarańczowa z kolendrą

Składniki:
- 1/2 kg marchwi
- kostka rosołowa (warzywna)
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 10 g cukru
- 1 płaska łyżka kminku mielonego
- pęczek kolendry


Przygotowanie:
1. Kostkę rosołową rozpuszczam w 3/4 litra wody.
2. Dodaję obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, kminek, sól i pieprz.
3. Gotuję na małym ogniu, aż marchew będzie miękka.
4. Całość miksuję dodając sok z pomarańczy, cukier i kolendrę.

środa, 11 maja 2011

Kuskus z warzywami a`la Maroko

Produkty:
- szklanka kuskus
- 1 bakłażan
- 1 średnia cukinia
- puszka pomidorów bez skóry (albo 3 pomidory pokrojone w kostkę)
- papryka czerwona i pomarańczowa
- puszka ciecierzycy
- 3 małe cebule
- por
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mięta
- pół łyżeczki cukru
przyprawy do smaku:
- sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy, kardamon, kurkuma, słodka papryka, cynamon, imbir


Przygotowanie:
1. Bakłażana solę żeby puścił wodę, dokładnie go płuczę i odciskam z wody np. papierowym ręcznikiem.
2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek szklę pokrojoną w półplasterki cebulę. Dodaję pokrojone w dużą kostkę bakłażana, cukinię, paprykę i pora, smażę na małym ogniu kilka minut. Dodaję wrzącą wodę, sól, pieprz i odrobinę cukru, duszę pod przykryciem. Ubywający płyn uzupełniam wodą. 
3. W międzyczasie dodaję pomidory (z puszki). Po dziesięciu minutach duszenia dokładam cieciorkę. Całość doprawiam przyprawami.
4. Pięć minut przed końcem gotowania warzyw, przygotowuję kuskus. Zalewam go wrzącą wodą 0,5 cm ponad poziom kaszy.
5. Warzywa podaję na kuskus albo obok w miseczce i posypuję świeżą miętą.